Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Θέλουμε μήνες για να φτάσουν οι εξαγωγές σιτηρών σε προ πολέμου σημείο

Τον περασμένο Αύγουστο, 194 πλοία μεταφοράς σιτηρών αναχώρησαν από λιμάνια της Ουκρανίας. Τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν πέντε.

Ουκρανία: Θέλουμε μήνες για να φτάσουν οι εξαγωγές σιτηρών σε προ πολέμου σημείο

Ο υπουργός υποδομών της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες μέχρι οι εξαγωγές σιτηρών από την Οδησσό και τα γειτονικά λιμάνια να φτάσουν στα προπολεμικά επίπεδα και να μετριάσουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση παρά τη χαλάρωση του ρωσικού αποκλεισμού στη Μαύρη Θάλασσα.

Oπως μεταδίδουν οι Financial Times, μιλώντας μετά την αναχώρηση τη Δευτέρα ενός πλοίου που μεταφέρει καλαμπόκι από την Οδησσό στον Λίβανο — το πρώτο στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα — ο Oleksander Kubrakov είπε ότι αναμένει να αναχωρήσουν περισσότερα από πέντε πλοία τις επόμενες δύο εβδομάδες από Οδησσό, Chornomorsk και Pivdennyi.

Τον περασμένο Αύγουστο, 194 πλοία μεταφοράς σιτηρών αναχώρησαν από λιμάνια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης που ελέγχεται τώρα από τη Ρωσία. Η Οδησσός, το Chornomorsk και το Pivdennyi διαχειρίζονταν στο παρελθόν περίπου το 60% όλων των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

«Σε έναν έως ενάμιση [μήνα], ελπίζω ότι αν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, η αγορά θα δει ότι ο μηχανισμός λειτουργεί, ότι υπάρχει ασφάλιση, ότι είναι φθηνότερη και θα απλοποιήσει την όλη διαδικασία».

Τουλάχιστον 16 πλοία είναι παγιδευμένα στα ουκρανικά λιμάνια με αποστολές και πλήρωμα να περιμένουν τις Αρχές να δοκιμάσουν ένα ασφαλές πέρασμα μέσω θαλάσσιων ναρκών —που τοποθετήθηκαν τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία— και την απειλή των ρωσικών πυραύλων. Η Μόσχα έχει δεσμευτεί να μην στοχοποιήσει πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα εάν μπορεί να πραγματοποιήσει κοινές επιθεωρήσεις για να βεβαιωθεί ότι τα πλοία που επιστρέφουν δεν περιέχουν όπλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v