Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναχώρησε από την Ταϊβάν η Πελόζι, μπαράζ απειλών από Κίνα

Ολοκληρώθηκε η αμφιλεγόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ που προκάλεσε την οργή του Πεκίνου. Ο κινεζικός στρατός δηλώνει πως θα «απαντήσει» με «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Αναχώρησε από την Ταϊβάν η Πελόζι, μπαράζ απειλών από Κίνα

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν. Το αεροπλάνο της αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ταϊπέι, σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα αντέδρασε σφοδρά σε αυτή την επίσκεψη, καταδικάζοντάς την έντονα, ενώ η Νάνσι Πελόζι χαιρέτισε το αυτοδιοικούμενο νησί ως «μια από τις πιο ελεύθερες κοινωνίες του κόσμου» σε ομιλία της στη βουλή της Ταϊπέι σήμερα Τετάρτη.

Το Πεκίνο έδειξε την οργή του για την παρουσία της Πελόζι στο νησί που θεωρεί πως είναι μέρος της Κίνας, με μια «έκρηξη» στρατιωτικής κινητοποίησης στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν, ενώ επίσης κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ να δώσει εξηγήσεις για την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν και ανακοίνωσε την αναστολή των εισαγωγών αρκετών αγροτικών προϊόντων από την Ταϊβάν.

Η Πελόζι έφτασε στην Ταϊπέι αργά το βράδυ της Τρίτης, στο πλαίσιο μη προγραμματισμένης/ανακοινωμένης επίσκεψης, λέγοντας πως η επίσκεψή της δείχνει την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στη δημοκρατία της Ταϊβάν.

Πριν από 43 χρόνια η Αμερική έδωσε μια θεμελιώδη υπόσχεση να στέκεται πάντα στο πλευρό της Ταϊβάν, και η επίσκεψη αυτή αποτελεί υπενθύμιση αυτής της υπόσχεσης, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing-wen, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η αντιπροσωπεία μας ήρθε στην Ταϊβάν για να καταστίσει απόλυτα ξεκάθαρο πως δεν θα εγκαταλείψουμε την Ταϊβάν τόνισε, προσθέτοντας πως τώρα περισσότερο από ποτέ η αλληλεγγύη της Αμερικής είναι κρίσιμη και πως η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη δημοκρατία στην Ταϊβάν και στον υπόλοιπο κόσμο παραμένει ακλόνητη.

Η Ταϊβάν «δεν θα κάνει πίσω» μπροστά την απειλή των κινεζικών όπλων, είπε από την πλευρά της η Tsai Ing-wen, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε σειρά στρατιωτικών γυμνασίων με χρήση πραγματικών πυρών στα περίχωρά της εν μέσω της επίσκεψης που κάνει η Πελόζι. «Παρά τις εσκεμμένα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», τόνισε.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις της Πελόζι, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε πως οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας έχουν εισβάλει στην επικράτεια της Ταϊβάν και αντιστοιχούν σε μπλόκο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της, προειδοποιώντας πως θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κίνηση που παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία της Ταϊβάν.

Κατά το υπουργείο, οι κινεζικές ασκήσεις έχουν παραβιάσει τους κανόνες του ΟΗΕ, ενώ η Κίνα συνεχίζει να εξαπολύει ψυχολογικό πόλεμο στην Ταϊβάν και οι πολίτες της δεν θα πρέπει να πιστεύουν στις φήμες.

Το υπουργείο τόνισε πως θα ενισχύσει το επίπεδο συναγερμού με βάση των αρχή να μην επιδιώξει πόλεμο.

«Το υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενίσχυσε τις προετοιμασίες του και θα αντιδράσει με τον προσήκοντα τρόπο τη χρονική στιγμή που κρίνει εκείνο», ανέφερε.

Ο στρατός θα «μείνει στις θέσεις του και θα προστατεύσει την εθνική ασφάλεια. Ζητάμε από το κοινό να παραμείνει ήρεμο και να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις».

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη παρεισέφρησαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το ακρώνυμο του όρου air defense identification zone στα αγγλικά), που πάντως είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε πως η Κίνα ζήτησε από ξένα αεροσκάφη και πλοία να μην εισέρχονται στην περιοχή όπου διεξάγονται οι ασκήσεις, κάτι που επηρεάζει σοβαρά το διεθνές εμπόριο και το διεθνές δίκαιο, και πως η πρόκληση της Κίνας αμφισβητεί τη διεθνή τάξη. Ξεκαθάρισε πως η Ταϊβάν θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή επαφή με χώρες που έχουν παρόμοιες αντιλήψεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων και για να υπερασπιστούν το διεθνές δίκαιο και την τάξη.

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία εξέφρασε την «ανησυχία» της για «τις στοχευμένες στρατιωτικές ενέργειες» του Πεκίνου σε αντίποινα για την επίσκεψη της Πελόζι, ορισμένες από τις οποίες θα εκτυλιχτούν εντός της ιαπωνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Το Τόκιο «εξέφρασε την ανησυχία του» στο Πεκίνο με δεδομένη τη «φύση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» που θα συμπεριλάβουν «πραγματικά πυρά», εξήγησε ο Χιροκάζου Ματσούνο, εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Η Κίνα θεωρεί πως η Ταϊβάν αποτελεί μέρος του δικού της εδάφους και ποτέ δεν αποκήρυξε τη χρήση βίας για να φέρει την περιοχή υπό τον έλεγχό της. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Κίνα να μην χρησιμοποιήσει την επίσκεψη Πελόζι ως πρόσχημα για στρατιωτική ενέργεια κατά της Ταϊβάν.

Λίγη ώρα μετά την άφιξη της Πελόζι, ο στρατός της Κίνας ανακοίνωσε κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν και δοκιμαστικές εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων στη θάλασσα ανατολικά της Ταϊβάν, με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua να αναφέρει πως θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με αληθινά πυρά και άλλες ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν από την Πέμπτη έως την Κυριακή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε πως η επίσκεψη της Πελόζι βλάπτει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν, ενώ ο κινεζικός στρατός δήλωσε πως βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα και πως θα εξαπολύσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη Πελόζι.

Η Ρωσία, σύμμαχος της Κίνας, κατηγόρησε χθες την αμερικανική κυβέρνηση ότι «αποσταθεροποιεί τον κόσμο» και χαρακτήρισε «αγνή πρόκληση» την επίσκεψη της κυρίας Πελόζι στην Ταϊβάν.

Η Βόρεια Κορέα, επίσης σύμμαχος της Κίνας, τής εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή της», κάνοντας λόγο για «άφρονα επέμβαση» στις «εσωτερικές υποθέσεις» άλλων κρατών από τις ΗΠΑ και για «πολιτικές και στρατιωτικές προκλήσεις» που είναι κατ’ αυτή η «βασική αιτία» της αμφισβήτησης «της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», όπως είπε εκπρόσωπος της διπλωματίας της Πιονγκγιάνγκ στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v