Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σoλτς: Έτοιμη η τουρμπίνα του Nord Stream, ρωσικές δικαιολογίες τα τεχνικά προβλήματα

Για πολιτικά κίνητρα πίσω από τη μείωση της παροχής αερίου μίλησε ο Γερμανός Καγκελάριος. Εκπρόσωπος της Siemens Energy τόνισε επίσης ότι για τη λειτουργία του αγωγού στο 100% των δυνατοτήτων του, αρκούν λιγότερες τουρμπίνες από αυτές που ήδη διαθέτει.

Σoλτς: Έτοιμη η τουρμπίνα του Nord Stream, ρωσικές δικαιολογίες τα τεχνικά προβλήματα

«Η τουρμπίνα λειτουργεί και μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο τεχνικό πρόβλημα που επικαλείται η Gazprom για να περιορίσει την παροχή του φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1. Ο κ. Σολτς χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενες τις δικαιολογίες της ρωσικής πλευράς.

«Είναι αρκετά σαφές και απλό. Η τουρμπίνα είναι εδώ και μπορεί να παραδοθεί. Πρέπει μόνο να πει κάποιος ότι τη θέλει και μετά θα παραδοθεί πολύ γρήγορα. Όλα τα απαραίτητα έγγραφα είναι έτοιμα και δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει αυτή η παράδοση», τόνισε ο κ. Σολτς, ενώ στεκόταν μάλιστα μπροστά στην εν λόγω τουρμπίνα, στο εργοστάσιο της Siemens Energy στο Μουλχάιμ της Ρουρ. «Ο περιορισμός της παροχής φυσικού αερίου φαίνεται ότι έχει περισσότερο πολιτικά κίνητρα», σημείωσε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι και μελλοντικά θα πρέπει κανείς να υπολογίζει ότι «μπορεί πάντα να υπάρχουν οποιαδήποτε δήθεν προβλήματα για να μη λειτουργεί κάτι». Ακόμη και μετά την παράδοση της τουρμπίνας, η Γερμανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενα τέτοια «προβλήματα», δήλωσε.

Εκπρόσωπος της Siemens Energy δήλωσε επίσης ότι η τουρμπίνα, η οποία επισκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στον Καναδά και εστάλη στη Γερμανία προκειμένου να παραδοθεί στην Gazprom, είναι μόνο μία από τις συνολικά έξι μεγαλύτερες και δύο μικρότερες τουρμπίνες που χρησιμοποιούνται στον Nord Stream 1, αλλά για την λειτουργία του αγωγού στο 100% των δυνατοτήτων του αρκούν μόνο οι πέντε τουρμπίνες. Αυτή τη στιγμή ο αγωγός όμως λειτουργεί στο 20% της συνολικής παροχής και, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Siemens, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το γιατί τεχνικά δεν είναι δυνατή μια υψηλότερη απόδοση. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα απαραίτητα τελωνειακά και ταξιδιωτικά έγγραφα για την αποστολή της τουρμπίνας είναι έτοιμα, αλλά λείπουν ακόμη κάποια στοιχεία από τη ρωσική πλευρά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v