Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Καρατομούνται οι επιστήμονες υπερηχητικής τεχνολογίας

Εχασε τη δουλειά του ο επικεφαλής του εργαστηρίου στο ινστιτούτο του Νοβοσιμπίρσκ. Τον Ιούλιο συνελήφθη ο προκάτοχός του και τον περσινό Αύγουστο ο επικεφαλής ινστιτούτου στην Αγία Πετρούπολη...

Ρωσία: Καρατομούνται οι επιστήμονες υπερηχητικής τεχνολογίας

Ενας κορυφαίος Ρώσος ειδικός στην υπερηχητική τεχνολογία συνελήφθη ως ύποπτος για προδοσία, μετέδωσε την Παρασκευή το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Andrei Shiplyuk, επικεφαλής του εργαστηρίου υπερηχητικής τεχνολογίας στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Νοβοσιμπίρσκ, έχει συντονίσει τα τελευταία χρόνια την έρευνα για την υποστήριξη της ανάπτυξης υπερηχητικών πυραυλικών συστημάτων.

Το TASS επικαλέστηκε έναν από τους συναδέλφους του Shiplyuk, σύμφωνα με τον οποίο είχαν διεξαχθεί έρευνες στο ινστιτούτο.

Υπενθυμίζεται ότι και τον Ιούλιο οι ρωσικές αρχές είχαν συλλάβει τον Ανατόλι Μάσλοφ, που ήταν τότε στη θέση του επικεφαλής του Ινστιτούτου, κατηγορώντας τον επίσης για «προδοσία». Ο Ανατόλι Μάσλοφ, στο τιμόνι τότε του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Νοβοσιμπίρσκ μεταφέρθηκε σε φυλακή της Μόσχας, στο πλαίσιο έρευνας. Ο Μάσλοφ πιστεύεται ότι παρέδωσε «δεδομένα που είναι κρατικά απόρρητα», σύμφωνα με πηγή, διευκρινίζοντας ότι τα δεδομένα σχετίζονταν με την υπερηχητική τεχνολογία.

Και το καλοκαίρι του 2021 όμως είχε καρατομηθεί επιστήμονας που ειδικεύεται στην υπερηχητική τεχνολογία. Πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας είχαν συλλάβει ως ύποπτο για προδοσία τον 73χρονο επικεφαλής ερευνητικού ιδρύματος που ειδικεύεται στην υπερηχητική τεχνολογία.

Ο ύποπτος, ο Αλεξάντερ Κουράνοφ, γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υπερηχητικών Συστημάτων με έδρα στην Αγία Πετρούπολη, είναι ειδικός στην υπερηχητική τεχνολογία και επέβλεψε την εργασία για ένα νέο υπερηχητικό αεροσκάφος με την ονομασία Ayaks, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ινστιτούτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v