Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για εμβάθυνση σχέσεων

Την ανάληψη συντονισμένων δράσεων κατά της τρομοκρατίας στη Συρία συμφώνησαν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας. Δέσμευση για ενίσχυση συνεργασίας στο εμπόριο.

Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για εμβάθυνση σχέσεων

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησαν να δράσουν συντονισμένα και με αλληλεγγύη στον αγώνα κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία, τονίζεται σε κοινό ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών στο Σότσι.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν ακόμα την ισχυρή τους δέσμευση στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης.

Συμφώνησαν ακόμα να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία στις μεταφορές, το εμπόριο, τη γεωργία, τη βιομηχανία, τον χρηματοοικονομικό τομέα, τον τουρισμό και τις κατασκευές.

Όσον αφορά τη συμφνωία της Κωνσταντινούπολης, υπογράμμισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένης της απρόσκοπτης εξαγωγής των ρωσικών αποθεμάτων σιτηρών, λιπασμάτων και πρώτων υλών.

Το κοινό ανακοινωθέν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας στις 5 Αυγούστου 2022.

Παρά τις συνεχιζόμενες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση να προωθήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την αναγνώριση των αμοιβαίων συμφερόντων και σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι ηγέτες, οι οποίοι διεξήγαγαν εκτενείς διαβουλεύσεις για τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των διμερών υποθέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, συμφώνησαν: να αυξηθεί ο όγκος του διμερούς εμπορίου σε ισορροπημένη βάση και να επιτευχθούν καθορισμένοι στόχοι· να ανταποκριθούν ο ένας στις προσδοκίες του άλλου για την οικονομία και την ενέργεια· να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα που εκκρεμούν στην ατζέντα των δύο χωρών εδώ και πολύ καιρό, σε τομείς όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, η γεωργία, η βιομηχανία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, ο τουρισμός και οι κατασκευές.

Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, οι ηγέτες τόνισαν τη καθοριστική σημασία των γνήσιων, ειλικρινών και βασισμένων στην εμπιστοσύνη σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, για την επίτευξη της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στην ολοκλήρωση της Πρωτοβουλίας για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών και τροφίμων από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένης της απρόσκοπτης εξαγωγής των ρωσικών αποθεμάτων σιτηρών, λιπασμάτων και πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή της.

Στη συνάντηση, όπου συζητήθηκαν και οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στην προώθηση της πολιτικής διαδικασίας. Τονίζοντας τη σημασία που αποδίδουν στη διατήρηση της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν συντονισμένα και με αλληλεγγύη στον αγώνα κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ισχυρή τους δέσμευση στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης. Στη συνέχεια υπογράμμισαν τη σημασία της διεξαγωγής ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων εκλογών που θα βασίζονται στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση και επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην πολιτική διαδικασία που συνεχίζεται υπό την κυριότητα και την ηγεσία της Λιβύης.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ρωσίας στην Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v