Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Μόνο φέτος αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η ύφεση και η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα πατήσουν φρένο στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μετά το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τους αναλυτές.

HSBC: Μόνο φέτος αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια μετά το τέλος του 2022, όταν η ύφεση στη ευρωζώνη και η χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές θα περιορίσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με την HSBC.

Οι περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας και οι συνακόλουθες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, στο ανώτατο όριο του 10% τον Οκτώβριο, ανέφεραν οικονομολόγοι της HSBC με επικεφαλής τον Simon Wells την Παρασκευή σε έκθεση προς πελάτες. Η συμπίεση των εισοδημάτων των νοικοκυριών θα κάνει μια ύφεση «πιθανότατα αναπόφευκτη».

«Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, καθώς ο αντίκτυπος της ύφεσης που προβλέπουμε τώρα γίνεται όλο και πιο εμφανής και ο πληθωρισμός αρχίζει να πέφτει, πιστεύουμε ότι ο κύκλος σύσφιξης θα έχει τελειώσει και δεν αναμένουμε πλέον αυξήσεις επιτοκίων το 2023», ανέφεραν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v