Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Φωτιά στις τιμές ενέργειες βάζει η «εισφορά φυσικού αερίου»

Λόγω της λεγόμενης «εισφοράς φυσικού αερίου» που στηρίζει τους εισαγωγείς για να μην χρεοκοπήσουν θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση €480 ετησίως (χωρίς ΦΠΑ) για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων. Πότε ξεκινούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια.

Γερμανία: Φωτιά στις τιμές ενέργειες βάζει η «εισφορά φυσικού αερίου»

Αυξημένη κατά 2,419 σεντς θα είναι η κιλοβατώρα από την 1η Οκτωβρίου για οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες, λόγω της λεγόμενης «εισφοράς φυσικού αερίου», ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας BILD, η εισφορά θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση περίπου 480 ευρώ ετησίως (χωρίς ΦΠΑ) για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων.

Η Handelsblatt σημειώνει ότι οι αυξήσεις δεν θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους καταναλωτές, «αλλά είναι σαφές ότι οι τιμές θα αυξηθούν τρομερά ως αποτέλεσμα της εισφοράς», η οποία έχει ως στόχο την κάλυψη του 90% του επιπλέον κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι πάροχοι για την προμήθεια φυσικού αερίου. Μέχρι τώρα, οι εταιρίες δεν είχαν το δικαίωμα μετακύλισης αυτού του κόστους στους πελάτες τους.

Φωτιά στις τιμές ενέργειες

Πρόκειται για μια έκτακτη εισφορά, η οποία ουσιαστικά στηρίζει τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, όπως η Uniper -που βρίσκεται ήδη σε καθεστώς κρατικής στήριξης - προκειμένου να πληρώσουν χωρίς προβλήματα το ανάκριβο πλέον, εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Aπώτερος στόχος είναι η αποτροπή χρεοκοπιών κρίσιμων εταιρειών ενέργειας τον δύσκολο προσεχή χειμώνα. Όπως παρατηρεί η γερμανική ραδιοφωνία DLF στην πράξη, όποιος καταναλώνει πχ. 10.000 κιλοβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον 240 ευρώ εξαιτίας του πρόσθετου τέλους συν ενδεχομένως ΦΠΑ 19%.

Επιστολή Λίντνερ προς Κομισιόν για τον ΦΠΑ στην εισφορά αερίου

H έκτακτη εισφορά έρχεται να προστεθεί πάντως στα ήδη αυξημένα τιμολόγια ενέργειας στη Γερμανία, με τον Γερμανό υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ να προαναγγέλει και νέες ελαφρύνσεις προς τους πολίτες που πλήττονται περισσότερο πχ. μέσω επέκτασης των επιδομάτων στέγασης και θέρμανσης. Για τον Χάμπεκ, όπως τόνισε από το Βερολίνο, είναι σημαντικό η Γερμανία να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή με «δημοκρατική συναίνεση» στη βάση «κοινωνικοπολιτικών όρων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του γερμανικού Ινστιτούτου Χανς Μπέκλερ που πρόσκειται στα γερμανικά συνδικάτα, το ειδικό τέλος για το φυσικό αέριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού έως και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 7,5%, επομένως σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο θα μπορούσε να ανέλθει στο 9%.

Την ίδια ώρα και προκειμένου να αποφύγει ακριβώς αυτό το σενάριο ο Φιλελεύθερος υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters απέστειλε επιστολή προς την Κομισιόν, ζητώντας είτε συνολική απαλλαγή των κρατών-μελών της ΕΕ από τον ΦΠΑ για τις τιμές φυσικού αερίου είτε εξαίρεση μόνο για τη Γερμανία και συγκεκριμένα για την καταβολή ΦΠΑ στο νέο έκτακτο τέλος φυσικού αερίου.

Θετικό νέο: Μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού

Παρόλα αυτά, η εβδομάδα ξεκίνησε με ένα καλό μήνυμα. Βάσει των τελευταίων νέων της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κρίσιμος δείκτης τιμών παραγωγού/χονδρικής που αποτελεί σημαντική ένδειξη για την πορεία του πληθωρισμού, κατέγραψε μέσα στον Ιούλιο μείωση 0,4% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2020 που ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει μείωση, προκαλώντας συγκρατημένη αισιοδοξία στους ειδικούς.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, η μείωση οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές που κατέγραψαν συγκεκριμένα είδη, όπως δημητριακά, σπόροι, ζωοτροφές, ακατέργαστος καπνός αλλά και ακατέργαστα και ημικατεργασμένα μέταλλα, ενώ αντίστοιχες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν και στην εμπορία αποβλήτων.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, ο κρίσιμος δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 19,5% ως απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της εκτίναξης των τιμών ενέργειας και καυσίμων.

Ο καγκελάριος διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι έρχεται νέο πακέτο στήριξης

Στο μεταξύ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε εκ νέου σήμερα τους πολίτες ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει όλους όσοι έχουν ανάγκη ενόψει των νέων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας που ανακοινώθηκαν σήμερα, με την «εισφορά φυσικού αερίου» στα 2,419 σεντς/κιλοβατώρα.

«Οι τιμές θα αυξηθούν. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να αυξάνονται. Αλλά με 39 δισεκατομμύρια ευρώ ανακουφίζουμε ήδη τους πολίτες. Και ετοιμάζουμε και νέο πακέτο ελάφρυνσης. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του στο υψηλότερο κόστος», δήλωσε ο κ. Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.

Η σημερινή απόφαση, με την οποία οι εταιρίες παροχής μετακυλίουν στους πελάτες τους το υψηλό κόστος προμήθειας, υπολογίζεται ότι συνεπάγεται επιβάρυνση ύψους 576 ευρώ/έτος για μια τετραμελή οικογένεια και προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ ζήτησε από τον καγκελάριο «γρήγορες αποφάσεις» για την ελάφρυνση των πολιτών και τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής φόρου στα υπερκέρδη, της εξαίρεσης των προσαυξήσεων του φυσικού αερίου από τον ΦΠΑ και της «περαιτέρω ανάπτυξης» του ενιαίου εισιτηρίου των 9 ευρώ/μήνα για τα μαζικά μέσα μεταφοράς. «Τα χρήματα πρέπει να παραμένουν στους καταναλωτές και όχι να καταλήγουν στο κράτος», είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της επιβολής φόρου υπερκερδών τοποθετήθηκε και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι). «Ξέρετε ότι νομίζω ότι είναι σωστό», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, υπενθυμίζοντας όμως ότι οι Φιλελεύθεροι (FDP) αντιτίθενται σε ένα τέτοιο μέτρο.

Αναφερόμενος στην «εισφορά φυσικού αερίου», ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για «τη δικαιότερη από τις πιθανές επιλογές», τόνισε ωστόσο ότι η επιπλέον επιβάρυνση «δεν πρέπει να ξεπεράσει το όριο». Εξήγησε επίσης ότι η απαλλαγή της εισφοράς από τον ΦΠΑ προϋποθέτει σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία, όπως είπε, εργάζεται η κυβέρνηση.

Περισσότερη βοήθεια για τα χαμηλά εισοδήματα ζητούν και τα συνδικάτα των εργαζομένων. Η Ver.di εξέφρασε την ανησυχία της για «κίνδυνο υπαρξιακών δυσκολιών» για πολλά νοικοκυριά, με τον επικεφαλής της Φρανκ Βέρνεκε να ζητά πάγωμα των τιμών για τους καταναλωτές στο επίπεδο του 2021. Από την Ένωση Πρόνοιας Ισότητας, ο Ούλριχ Σνάιντερ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για πακέτο ελαφρύνσεων, αλλά για ένα μεγάλο πακέτο στήριξης των φτωχότερων».

Σύμφωνα επίσης με τους υπολογισμούς του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου, η εισφορά θα κοστίσει στις βιομηχανικές εταιρίες περίπου 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με ιδιαίτερη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις χημικών και μετάλλου.

Δραματικές εκκλήσεις για τα γερμανικά ποτάμια

Για άλλη μια μέρα τα «νέα του Ρήνου» δεν είναι καλά: στο γνωστό στη γερμανική ποταμοπλοΐα αβαθές σημείο στο Κάουμπ, μεταξύ Μάιντς και Κόμπλεντς, η στάθμη του νερού έπεσε στα 32 εκατοστά, 5 εκατοστά περισσότερο σε σχέση με την Κυριακή. Παρότι η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένει βροχοπτώσεις την επόμενη εβδομάδα, οι συνέπειες της παρατεταμένης ξηρασίας και ανομβρίαςστον Ρήνο, τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, είναι ήδη ορατές και επιζήμιες.

Οι εμπορικές μεταφορές κυρίως πρώτων υλών ή άλλων προϊόντων της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας, που κατά κανόνα γίνονται και μέσω του Ρήνου, αντιμετωπίζουν εδώ και εβδομάδες σοβαρά προβλήματα. «Τα πλοία συνεχίζουν μεν να διέρχονται αλλά είναι λιγότερα και με ελαφρύτερα φορτία» αναφέρει στο Reuters ο Φλόριαν Κρέκελ από τη Γερμανική Υπηρεσία Υδάτινων Δικτύων και Ναυτιλίας.

Καμπανάκι σε Κολωνία και Ντίσελντορφ

Έντονη ανησυχία προκαλεί η στάθμη του Ρήνου και στην Κολωνία, όπου από τις 9 Αυγούστου, σύμφωνα με μετρήσεις, η στάθμη του ποταμού συνεχώς κατεβαίνει: από 91 εκατοστά στις 9 Αυγούστου, στα 75 εκατοστά στις 15 Αυγούστου. Υπό κανονικές συνθήκες η στάθμη του Ρήνου στην Κολωνία ανέρχεται στα 3,21 μέτρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να ακυρώνουν επιβατικά ή τουριστικά δρομολόγια, ιδιαίτερα προσφιλή στην ευρύτερη περιοχή.

Στο γειτονικό Ντίσελντορφ, πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οι δημοτικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού θέτει σε κίνδυνο τα ψάρια του Ρήνου, δεδομένου ότι περιορίζει την ικανότητα δέσμευσης οξυγόνου στο νερό.

Ο Κάρστεν Ρίνκε, επικεφαλής του Κέντρου Περιβαλλοντικών Ερευνών Χέλμχολτς ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι πέραν των υψηλών θερμοκρασιών στο νερό και η μείωση της στάθμης των υδάτων προξενεί κινδύνους για τη χλωρίδα και την πανίδα των ποταμών διότι αυξάνει τη συγκέντρωση των λυμάτων που καταλήγουν σε γερμανικά ποτάμια. Η δε συσσώρευση ρύπων στα ποτάμια, συνεπάγεται συσσώρευσή τους στη διατροφική αλυσίδα: μέσω της κατανάλωσης ψαριών μπορούν να φτάσουν στον άνθρωπο.

Στερεύει σε πολλά σημεία ο Έλβας, κλείνουν κανάλια στον Σπρέε

Σε ετοιμότητα βρίσκονται όμως οι αρχές και στα γερμανικά κρατίδια από όπου διέρχεται ο ποταμός Έλβας. Σύμφωνα με το δίκτυο ΝDR του Αμβούργου δορυφορικές εικόνες δείχνουν «ερημοποίηση» στις όχθες του Έλβα κοντά στο Ντάρενμπεργκ της Κάτω Σαξονίας σε σχέση με το 2017. Το λιγοστό νερό που βρίσκεται επίσης σε λίμνες και φράγματα έχει επιπτώσεις και στην παροχή πόσιμου νερού. Για παράδειγμα στην περιοχή Όμπερχαρτς της Κάτω Σαξονίας υπολογίζεται ότι τα αποθέματα πόσιμου νερού για τους κατοίκους μπορεί να διαρκέσουν μόνο για μερικές εβδομάδες.

Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στον ποταμό Όντερ στα γερμανοπολωνικά σύνορα εξαιτίας του μαζικού θανάτου ψαριών, με άγνωστες ακόμη αιτίες. Οι ειδικοί προς το παρόν αποκλείουν το ενδεχόμενο δηλητηρίασης από χημική ουσία, δεν αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο δηλητηρίασης που μπορεί να σχετίζεται με την ανομβρία και την ξηρασία, πχ. υψηλή συγκέντρωση αλάτων, έλλειψη επαρκούς οξυγόνου. Συναγερμός έχει σημάνει και για τους υδάτινους πόρους Βρανδεμβούργου και Βερολίνου, όπου και εκεί οι ειδικοί φοβούνται αντίστοιχα φαινόμενα.

Όσο για τον ποταμό Σπρέε, που διατρέχει τη γερμανική πρωτεύουσα, οι αρχές του κρατιδίου αποφάσισαν τη Δευτέρα να κλείσουν κανάλια και φράγματα, ώστε να περιοριστεί η εκροή των υδάτων. Ο λόγος που οδήγησε τις αρχές σε αυτό το έκτακτο μέτρο έχει να κάνει με την ανησυχητική μείωση της στάθμης του Σπρέε, ειδικά στο Σπρέεβαλντ, σημαντικό βιότοπο αλλά και τόπο αναψυχής. «Η περιοχή πάσχει από ξηρασία και οι παραπόταμοι δεν φέρνουν πια νερό στον Σπρέε», αναφέρει το γερμανικό υπ. Περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v