Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ από ντιλ για τον Mr Zara των 54 δισ. δολαρίων

Ο 86χρονος Amancio Ortega γιος εργάτη σιδηροδρόμων έστησε τη Zara που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο κολοσσό. Τώρα διαφοροποιεί την προσωπική του περιουσία με στοιχήματα σε real estate και ενέργεια.

Μπαράζ από ντιλ για τον Mr Zara των 54 δισ. δολαρίων

Η προσωπική επενδυτική εταιρεία του ιδρυτή Zara, Amancio Ortega, προσπαθεί να διαφοροποιήσει μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες του κόσμου μακριά από λινά κοστούμια, τσάντες με πέρλες και σανδάλια με πούπουλα.

Τροφοδοτούμενο από τα έσοδα της αυτοκρατορίας του στο χώρο της μόδας, το family office του δισεκατομμυριούχου, η Pontegadea, έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ συμφωνιών που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Τον περασμένο χρόνο, συσσώρευσε μερίδια στο χώρο της ενέργειας αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και ξόδεψε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα παγκοσμίως.

Η Pontegadea, η οποία επιβλέπει τα μερίσματα που λαμβάνει ο Ortega από την εταιρεία που ίδρυσε πριν από σχεδόν έξι δεκαετίες, έχει αυξήσει τις επενδύσεις εκτός του κλάδου που τον μετέτρεψαν στον πλουσιότερο άνθρωπο της Ισπανίας. Καθώς οι μετοχές της μητρικής της Zara, της Inditex έχασαν σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας τους τα τελευταία πέντε χρόνια, το family office τον βοήθησε να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων μεταξύ των κροίσων της Ευρώπης και να κάνει μερικά μεγάλα στοιχήματα σε άλλους τομείς, όλα χωρίς να πουλήσει καμία μετοχή.

Η Pontegadea, που εδρεύει στη βορειοδυτική ισπανική πόλη Arteixo, έχει επενδύσει σε κτίρια γραφείων και λιανικής πώλησης σε μεγάλες πόλεις για να εξασφαλίσει σταθερό εισόδημα, και έγινε μέτοχος σε εταιρείες όπως η Amazon. Μερικές από τις σημαντικές συμφωνίες στα ακίνητα περιλαμβάνουν το ιστορικό κτήριο Haughwout του Μανχάταν, έναν από τους ψηλότερους πύργους γραφείων του Μαϊάμι και έναν ουρανοξύστη 22 ορόφων στη Σεούλ.

Ωστόσο, αυτή η στρατηγική υποχώρησε κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού και το family office διαθέτει όλο και περισσότερα κεφάλαια στην ενέργεια από τότε που απέκτησε μερίδιο στην ισπανική εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου Enagas SA το 2019. Τον περασμένο μήνα, επένδυσε ένα άγνωστο ποσό στη μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας και αγόρασε συμμετοχή σε ηλιακή μονάδα της Repsol SA για περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ortega, 86 ετών, ίδρυσε την εταιρεία που εξελίχθηκε σε Inditex το 1963. Γιος εργάτη σιδηροδρόμων, ο δισεκατομμυριούχος δεν είχε ποτέ το δικό του γραφείο όσο εργαζόταν στο κατάστημα λιανικής, προτιμώντας αντ' αυτού να είναι δίπλα σε υπαλλήλους στον κύριο χώρο σχεδιασμού. Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Inditex το 2011 και αντικαταστάθηκε από το επί μακρόν στέλεχος Pablo Isla. Το μοναχοπαίδι του από τον δεύτερο γάμο του, η 38χρονη Marta Ortega, ανέλαβε τον Απρίλιο.

Η κόρη του Ortega από τον πρώτο του γάμο, η 54χρονη Santra, ελέγχει τις μετοχές που είχε η αείμνηστη μητέρα της στην Inditex. Δεν έχει ρόλο στην επιχείρηση και μετατόπισε τη δική της περιουσία σε ακίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα και τη φιλοξενία. Η καθαρή της περιουσία, 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την κάνει την πλουσιότερη γυναίκα της Ισπανίας, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Η Pontegadea, που διευθύνεται από τον πρώην διευθυντή του Arthur Andersen, Roberto Cibeira,  συμβάλλει στην άμβλυνση του πλήγματος στην περιουσία του Ortega από την πτώση των μετοχών της Inditex. Μερικές από τις άλλες μεγάλες αποδόσεις της εταιρείας προήλθαν από το στοίχημά της το 2018 στη μονάδα πύργου της Telefonica SA.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Ορτέγκα, ύψους 53,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παραμένει από το πλειοψηφικό του μερίδιο, αξίας περίπου 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Inditex. Ενώ η πτώση της τιμής της μετοχής του κόστισε σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρή θέση φέτος, έχει ακόμα περισσότερα από αρκετά ώστε η Pontegadea να συνεχίσει το ξεφάντωμα των παγκόσμιων δαπανών της.

«Αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος με 50 δισεκατομμύρια δολάρια είναι πολύ διαφορετικό από κάποιον με 50 εκατομμύρια δολάρια», δηλώνει αναλυτής. «Μπορούν να πάρουν μεγαλύτερους κινδύνους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v