Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Η πανδημία φεύγει, η τηλεργασία μένει

Έρευνα για το μετά Covid μοντέλο εργασίας. Οι Βρετανοί δεν πηγαίνουν στο γραφείο πάνω από δύο μέρες τη βδομάδα. Καιρός για «πιο έξυπνους τρόπους εργασίας, σύμφωνους με το πώς θέλουν να ζουν οι άνθρωποι». Ποιοι είναι οι πιο... τηλεργατικοί κλάδοι.

Βρετανία: Η πανδημία φεύγει, η τηλεργασία μένει

Ένας μέσος Βρετανός εργαζόμενος πηγαίνει στο γραφείο μία ή το πολύ δύο μέρες τη βδομάδα – και προφανώς όχι Παρασκευή, που είναι η προσφιλέστερη μέρα για τηλεργασία, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει ο Guardian.

Η συμβουλευτική εταιρεία Advanced Workplace Associates (AWA) διεξήγαγε την έρευνά της σε 43 γραφεία και σχεδόν 50.000 εργαζόμενους στη χώρα, κατά το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

Όπως διαπιστώθηκε, το μέσο παρουσιολόγιο έγραψε ποσοστό 29% και μόλις 1,45 μέρες σ' ένα τυπικό πενθήμερο, πιάνοντας «κορυφή» 39% στα μέσα της εβδομάδας. Τα γραφεία ήταν πιο ήσυχα τις Δευτέρες και τις Παρασκευές, με προσέλευση 19% και 13% αντίστοιχα, ενισχύοντας την προσπάθεια των εργαζομένων για ένα βρετανικό long Weekend, έστω και με δουλειά από το σπίτι.

«Μετά την πανδημία η υβριδική εργασία ήρθε για να μείνει», δήλωσε ο Andrew Mawson, διευθύνων σύμβουλος της AWA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το υψηλότερο μέσο εβδομαδιαίο ποσοστό εργασίας στο γραφείο είχαν οι εργαζόμενοι στον τραπεζικό κλάδο, με 47%, ενώ αντίθετα οι κλάδοι τεχνολογίας και logistics ευνοούν περισσότερο την τηλεργασία, με φυσική παρουσία στο γραφείο μόλις από έναν στους έξι εργαζομένους (15%).

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι, σε εταιρείες που δεν έχουν πολιτική υβριδικής εργασίας, οι άνθρωποι πηγαίνουν στο γραφείο ακόμη και λιγότερο από μία μέρα τη βδομάδα. Παράλληλα, δυσκολεύονται και οι εταιρείες που προσπαθούν να αναγκάσουν το προσωπικό να δίνει το «παρών» τρεις μέρες τη βδομάδα, καθώς οι υπάλληλοι σπάνια ξεπερνούν τις δύο μέρες παρουσίας στον χώρο εργασίας.

Όταν ένας εργοδότης εμπιστεύεται τους εργαζομένους του να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με την παρουσία τους στο γραφείο, ο μέσος όρος στο παρουσιολόγιο γράφει δύο ημέρες στο γραφείο εβδομαδιαίως.

«Ακόμη και όταν οι εργοδότες προσπαθούν να πιέσουν το προσωπικό να πάει στο γραφείο δύο ή τρεις μέρες τη βδομάδα, οι εργαζόμενοι δεν συμμορφώνονται», δηλώνει ο Mawson. «Οι οργανισμοί πρέπει να εξετάσουν τα δεδομένα που δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των γραφείων είναι αχρησιμοποίητα και να συνεργαστούν με τους υπαλλήλους τους προκειμένου να βρουν πιο έξυπνους και αποτελεσματικούς τρόπους εργασίας, που θα ταιριάζουν με το πώς θέλουν οι άνθρωποι να ζουν τη ζωή τους, να εξοικονομούν χρήματα και να λειτουργούν φιλικά προς το περιβάλλον».

Σύμφωνα με την AWA, έρευνες που είχαν διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδειξαν ότι προ Covid οι εργαζόμενοι πήγαιναν στο γραφείο κατά μέσο όρο 3,8 μέρες τη βδομάδα.

Σε αντίστοιχη έρευνα της AWA σε 36 γραφεία σε 12 άλλες χώρες,  διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι έδιναν το «παρών» στο γραφείο μόλις 1,4 μέρες εβδομαδιαίως, με παρουσία ρεκόρ 31% τις Τετάρτες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v