Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Άμεσα μέτρα για τη στήριξη ευάλωτων οικογενειών ζητούν οι παιδίατροι

Προβλέπουν αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, αλλά και των σωματικών-ψυχικών ασθενειών. Τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν τώρα, όχι στα τέλη Σεπτεμβρίου, διευκρινίζουν εκπρόσωποι του Royal College of Paediatrics and Child Health.

Βρετανία: Άμεσα μέτρα για τη στήριξη ευάλωτων οικογενειών ζητούν οι παιδίατροι

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχιας, πολλοί Βρετανοί παιδίατροι προβλέπουν αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, υψηλότερη κατανάλωση ανεπαρκών ή κακής ποιότητας τροφίμων, αναπνευστικές ασθένειες και ζητήματα ψυχικής υγείας, με δια βίου επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία τόσο των ίδιων των παιδιών όσο και των οικογενειών τους.

Μάλιστα πολύ περισσότερο οι οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα αντιμετωπίζουν τη σοβαρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Στο πλαίσιο αυτό εκπρόσωποι του Royal College of Paediatrics and Child Health, ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους εξισορροπώντας τα πακέτα κοινωνικής ασφάλισης με το τρέχον ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό. Επίσης οι εκπρόσωποι αιτούνται και οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος να εξετάσουν επειγόντως πώς θα στηρίξουν τις ευάλωτες οικογένειες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.

Τα σχέδια πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τώρα, όχι στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Mike McKean, αντιπρόεδρος του RCPCH για θέματα πολιτικής, δήλωσε, πως καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, όλο και περισσότερες οικογένειες θα έρχονται αντιμέτωπες με σκληρά διλήμματα. Να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή να ταΐσουν τις οικογένειές τους; Ακούμε ήδη αναφορές για γονείς που παραλείπουν γεύματα για να ταΐσουν τα παιδιά τους, χάνουν ιατρικά ραντεβού λόγω του υψηλού κόστους μεταφορας ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών καυσίμων, αλλά και παιδιά που αναγκάζονται να ζουν σε κρύες και υγρές συνθήκες. Αυτό δεν ένδειξη ενός εύπορου έθνους.

Σε όλη τη Βρετανία περίπου το 30% όλων των παιδιών ζουν στη φτώχεια — τέσσερα εκατομμύρια συνολικά. Το ποσοστό είναι ήδη πολύ υψηλό, ωστόσο οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα πέντε εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Ανησυχητικό είναι ότι αυτές οι εκτιμήσεις έγιναν πριν ο ρυθμός πληθωρισμού στη χώρα ανέλθει στο 8% και πριν από τις πιο πρόσφατες προβλέψεις για το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v