Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δωδεκαπλασιάζει το δημοσιονομικό του πλεόνασμα το Κατάρ

Ακόμη πλουσιότερο κάνει ένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου η ενεργειακή κρίση. H ανάκαμψη μετά την πανδημία και ο πόλεμος στρέφουν την Ευρώπη στο εμιράτο για αναζήτηση LNG, προκειμένου να αποφευχθούν οι συναλλαγές με τη Ρωσία. Αύξηση 58% των ενεργειακών εσόδων στο 1ο εξάμηνο, ενώ το Μουντιάλ έρχεται...

Δωδεκαπλασιάζει το δημοσιονομικό του πλεόνασμα το Κατάρ

 

Δωδεκαπλασίασε το δημοσιονομικό του πλεόνασμα το Κατάρ φτάνοντας τα 47,3 δισ. ριάλ (12,8 δισ. δολάρια) το πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι 4 δισ. ριάλ το αντίστοιχο διάστημα του 2021, χάρη στα αυξανόμενα ενεργειακά έσοδα που ενισχύουν τον πλούτο ενός από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου, μεταδίδει το Bloomberg.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 58%, αγγίζοντας τα 150,7 δισ. ριάλ στο αναφερόμενο διάστημα, αντισταθμίζοντας τις αυξημένες κρατικές δαπάνες για μισθούς. 

Όπως και άλλοι παραγωγοί του Κόλπου, το Κατάρ έχει ωφεληθεί από την άνοδο των τιμών στην ενέργεια που προκλήθηκε από την υποχώρηση της πανδημίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Τα έσοδα προέρχονται κυρίως από μακροπρόθεσμες συμβάσεις για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που συνήθως συνδέονται με την τιμή του πετρελαίου. Επιπλέον, το ενδιαφέρον της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο και να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία θα ωφελήσει το Κατάρ σε βάθος χρόνου, καθώς η χώρα του Κόλπου προσπαθεί να δεσμεύσει τους αγοραστές ενόψει της νέας παραγωγής στην τρέχουσα δεκαετία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 5,4% φέτος δημιουργώντας πλεόνασμα περίπου 45 δισ. δολαρίων. Εκτός από τα ενεργειακά έσοδα, το εμιράτο εκτιμά ότι θα προσθέσει στα κρατικά ταμεία ακόμη 17 δισ. δολάρια από τη διοργάνωση του Μουντιάλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v