Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευλογιά πιθήκων: Deal για την παρασκευή εμβολίου και στις ΗΠΑ

Κινήσεις του Λευκού Οίκου με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τη δανέζικη Bavarian Nordic, ώστε να παρασκευάζεται το εμβόλιο και στις ΗΠΑ. Τα κρούσματα και η ζήτηση αυξάνονται, ενώ τα αποθέματα δεν επαρκούν.

Ευλογιά πιθήκων: Deal για την παρασκευή εμβολίου και στις ΗΠΑ

Να αυξήσει τις προμήθειες του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων σχεδιάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ανοίγοντας τον δρόμο για μια συμφωνία μεταξύ της κατασκευάστριας φαρμακοβιομηχανίας Bavarian Nordic και της Grand River Aseptic Manufacturing με έδρα το Μίσιγκαν, με στόχο να ολοκληρωθεί η συσκευασία εκατομμυρίων δόσεων στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική εταιρεία, εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία, θα είναι σε θέση να ξεκινήσει εργασίες για το εμβόλιο Jynneos της Bavarian Nordic σε τέσσερις μήνες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Διαφορετικά θα χρειαζόταν διπλάσιος χρόνος για να αποδώσει καρπούς η όλη διαδικασία, προσθέτουν. 

Η δανέζικη Bavarian Nordic διαθέτει το μοναδικό εγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, την ιογενή ασθένεια που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Η ζήτηση έχει εκτοξευτεί, οδηγώντας την εταιρεία στην αναζήτηση διεθνών συνεργασιών.

Ήδη από τον Ιούλιο ο Λευκός Οίκος και το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας επιχειρούν να διευκολύνουν την κατασκευάστρια στο Μίτσιγκαν να αντιμετωπίσει πιθανές ελλείψεις σε υλικά και απαραίτητο και εξοπλισμό.

Όταν τον Μάιο άρχισαν να εμφανίζονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θεώρησαν ότι οι 2.400 αποθηκευμένες δόσεις της χώρας θα επαρκούσαν.

Παραδόξως, ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα, ειδικά μεταξύ ανδρών. Σήμερα οι ΗΠΑ μετρούν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τρίτο των μολύνσεων στον κόσμο. Εκατομμύρια δόσεις έχουν παραγγελθεί, αλλά η παραλαβή τους έχει επιβραδυνθεί από εμπόδια κατασκευαστικά ή γραφειοκρατικά. 

Οι ΗΠΑ έχουν πρόσβαση σε υλικά που ισοδυναμούν με περίπου 13 εκατομμύρια δόσεις, ενώ έχουν λάβει το 88% όλων των δόσεων Jynneos που παραδόθηκαν από την έναρξη της επιδημίας τον Μάιο. Πολλοί Αμερικανοί αναζητούν εναγωνίως ραντεβού, ενώ γίνονται καταγγελίες ότι πρόσβαση αποκτούν μόνο οι λευκοί.

Οι υγειονομικοί εκτιμούν ότι έως και 1,7 εκατομμύρια Αμερικανοί διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο, πολύ περισσότεροι απ' όσους μπορεί να εμβολιάσει το συρρικνούμενο απόθεμα των 400.000 δόσεων.

Οι ελλείψεις ώθησαν τους υγειονομικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ να δώσουν το πράσινο φως σε μια τεχνική εμβολιασμού που χρησιμοποιεί μόνο το ένα πέμπτο της κανονικής δόσης. Αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να μετατρέψει τις 400.000 δόσεις σε περίπου 2,2 εκατομμύρια. Ωστόσο, οι κρατικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει ότι η τεχνική, η οποία περιλαμβάνει την έγχυση του εμβολίου μεταξύ των στρωμάτων του δέρματος, απαιτεί εκπαίδευση και εξειδικευμένες σύριγγες που μπορεί να καθυστερήσουν την εφαρμογή για εβδομάδες.

Το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων στους ανθρώπους -- ακόμη και σε πλήρεις δόσεις -- παραμένει ασαφές. Οι περισσότερες μελέτες για τη χρήση του κατά της νόσου έγιναν σε ζώα, καθώς τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στον άνθρωπο είναι σπάνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v