Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Παράταση ζωής για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Αναθεωρεί, καταπώς φαίνεται, την ειλημμένη απόφαση να κλείσει τους σταθμούς στο τέλος της χρονιάς, υπό τον κίνδυνο να μείνει με άδεια χέρια από ρωσικό φυσικό αέριο. Βέβαια, ούτε έτσι λύνεται το πρόβλημα, ομολογούν καγκελάριος Σολτς και «πράσινος» Χάμπεκ...

Γερμανία: Παράταση ζωής για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η Γερμανία πιθανώς δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου φέτος τον χειμώνα και ίσως χρειαστεί να καταφύγει στην πυρηνική ενέργεια για να καλυφθεί μέρος του κενού, δήλωσαν οι δύο ισχυρότεροι άνδρες της χώρας.

Η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση της χειρότερης ενεργειακής της κρίσης εδώ και δεκαετίες, η οποία έχει τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και έχει θέσει τα κράτη ενώπιον της ύφεσης. Αυτό αναγκάζει τους πολιτικούς να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ατομικής ενέργειας, μιας τεχνολογίας που η Γερμανία είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει οριστικά μέχρι το τέλος του έτους, γράφει το Bloomberg.

Μιλώντας σε ανοιχτή κυβερνητική εκδήλωση στο Βερολίνο την Κυριακή, τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και ο υπουργός Οικονομίας, αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισαν ότι πράγματι βρίσκεται στο τραπέζι το σενάριο να παραταθεί και μετά τον Δεκέμβριο η διάρκεια ζωής των τριών τελευταίων αντιδραστήρων της χώρας, ακριβώς και μόνο διότι αυξάνονται οι ανησυχίες πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τις συρρικνούμενες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επικαλείται τη δυνατότητα να βασίζεται στα πυρηνικά πέραν του προγραμματισμένου, ωστόσο τέτοια σχόλια όλο και πληθαίνουν. Παράλληλα, η τεχνολογία δεν είναι ούτε η πιο οικονομική ούτε η ασφαλέστερη για τη Γερμανία, επισήμανε ο Χάμπεκ. Και ο καγκελάριος Σολτς υπενθύμισε τα ζητήματα συντήρησης και επισκευών που αντιμετωπίζουν τα παλαιά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία.

«Με ανησυχεί το ότι δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα τι θα συμβεί όταν τελειώσει το φυσικό αέριο», είπε ο Σολτς. «Εάν παίρναμε την απόφαση να διατηρήσουμε τα εργοστάσια σε λειτουργία ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα αυτόν τον χειμώνα, θα υπήρχε μόνο μια μικρή βοήθεια στην αντιμετώπιση της πρόκλησης που αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Οι φορείς διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων των EON SE και RWE AG, δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί να συζητήσουν την επιλογή επιμήκυνσης του χρόνου ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων, τονίζοντας την ανάγκη να ληφθεί σύντομα η σχετική απόφαση. Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ή και νωρίτερα, είπε ο Σολτς, θα είναι διαθέσιμη η ειδική μελέτη αναφορικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, που θα βοηθήσει τη Γερμανία να λάβει την κατάλληλη απόφαση.

Αντίθετα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ εμφανίστηκε πιο θετικός σχετικά με την προοπτική προσωρινής παράτασης της διάρκειας ζωής των αντιδραστήρων. 

Η Γερμανία προέτρεψε τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και την περασμένη εβδομάδα επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου. Επιδιώκει επίσης να επαναλειτουργήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, που είχαν αποσυνδεθεί, ενώ επενδύει σε υποδομές για την εισαγωγή περισσότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου βρίσκεται στο 78%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας.

«Δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο δεν υπάρχει αέριο, αλλά υπάρχει σενάριο στο οποίο δεν υπάρχει αρκετό αέριο στην αποθήκευση και οι προμήθειες σε άλλες μορφές δεν είναι όσο διαθέσιμες ήταν», επισήμανε ο Χάμπεκ. «Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλο είναι το χάσμα στη χειρότερη περίπτωση».

Περίπου το 60% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παράτασης της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Allensbach για τη Frankfurter Allgemeine Zeitung που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Αυτοί οι αντιδραστήρες, βέβαια, μπορούν να υποκαταστήσουν μόλις το 3% της γερμανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου το επόμενο έτος, δήλωσε ο Kesavarthiniy Savarimuthu, αναλυτής στο Bloomberg.

«Όσο κι αν πιστεύω ότι είναι λάθος να ασχοληθώ με την πυρηνική ενέργεια, πρέπει να αντιμετωπίσω το πρόβλημα», κατέληξε ο «πράσινος» Χάμπεκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v