Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεφωνική συνομιλία Τζόνσον, Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς για Ουκρανία και Ιράν

«Τόνισαν ότι είναι σημαντικό να εδραιωθεί η ασφαλής λειτουργία και η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Ζαπορίζια», καλώντας σε αυτοσυγκράτηση. Στο τραπέζι και η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Τηλεφωνική συνομιλία Τζόνσον, Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς για Ουκρανία και Ιράν

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας υπογράμμισαν σήμερα Κυριακή σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ότι είναι σημαντικό να εδραιωθεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός Τζόνσον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς υπογράμμισαν την ακλόνητη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Τόνισαν ότι είναι σημαντικό να εδραιωθεί η ασφαλής λειτουργία και η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, καλώντας τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, ενώ χαιρέτισαν τις πρόσφατες συνομιλίες με τις οποίες κατέστη ανοίγει ο δρόμος για την αποστολή αντιπροσωπείας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια», πρόσθεσε.

Επίσης, το κουαρτέτο συζήτησε τις προσπάθειες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Εκτός της Ουκρανίας, «συζήτησαν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την ανάγκη να ενισχυθεί η στήριξη για τους εταίρους στη Μέση Ανατολή και τις κοινές προσπάθειες να αποτραπούν και να περιοριστούν οι αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή», σημείωσε ο Λευκός Οίκος.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ είπαν ότι «μελετούν» την απάντηση της Τεχεράνης στην «τελική», όπως την αποκάλεσαν, πρόταση της ΕΕ για αναβίωση της συμφωνίας, με βάση την οποία το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Το 2018 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από τη συμφωνία που είχε υπογραφεί από τον προκάτοχό του τον Μπαράκ Ομπάμα και επέβαλε ξανά σκληρές κυρώσεις στο Ιράν, το οποίο με τη σειρά του άρχισε να παραβιάζει τα όρια στα οποία είχε δεσμευτεί σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v