Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο χαμηλότερο από το 2002 το ευρώ, έχασε την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο

Κύριος ένοχος οι ξέφρενες τιμές του φυσικού αερίου, που φέρνουν οικονομική βαρυχειμωνιά στη γηραιά ήπειρο, αλλά και οι προσδοκίες ότι η Fed θα φανεί πιο επιθετική από την ΕΚΤ στα επιτόκια, δίνοντας φτερά στο αμερικανικό νόμισμα.

Στο χαμηλότερο από το 2002 το ευρώ, έχασε την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002 υποχώρησε τη Δευτέρα το ευρώ, καθώς η νέα άνοδος των τιμών φυσικού αερίου ενέτεινε τις ανησυχίες για την οικονομία της γηραιάς ηπείρου.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έως και 1%, στα 0,9934 δολάρια, αποτελώντας ένα από τα νομίσματα με τη χειρότερη απόδοση, ενώ εν συνεχεία ανέκαμψε οριακά.

Η πτώση ήρθε καθώς η τιμή αναφοράς (TTF) του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκε πάνω από 10%, φτάνοντας το υψηλό των 292,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πριν υποχωρήσει ελαφρά, στα 278 ευρώ. 

Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών TTF, που υπερ-14πλασιάστηκαν σε σχέση με τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας, μπορεί να συρρικνώσει τη βιομηχανική παραγωγή στην ηπειρωτική Ευρώπη και να οδηγήσει σε ύφεση, υποστηρίζουν ορισμένοι οικονομολόγοι. Οι ευρέως διαδεδομένοι φόβοι για ελλείψεις τον επόμενο χειμώνα οδηγούν τις χώρες στην προσπάθεια να διατηρήσουν αποθέματα και να «κλειδώσουν» τις προμήθειες, ωθώντας περαιτέρω τις τιμές.

Το ευρώ έπεσε για πρώτη φορά τον Ιούλιο κάτω από την απόλυτη ισοτιμία (1:1) με το δολάριο, ωστόσο ανέκαμψε. Η νέα πτώση απορρέει τόσο από τις ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση όσο και από το γκάζι που πατά το δολάριο χάρη στις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια πιο επιθετικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Τέλος καλοκαιριού και το ευρώ είναι πάλι υπό πίεση, αφενός επειδή ανεβαίνει το δολάριο, αφετέρου επειδή δεν θα εξαφανιστεί η δαμόκλειος σπάθη που επικρέμεται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία », δήλωσε ο Kit Juckes, αναλυτής της Société Générale, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η τελευταία άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου προκλήθηκε από την ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom αργά την Παρασκευή ότι προγραμματίζει τριήμερες εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η Gazprom έχει ήδη μειώσει τη χωρητικότητα της γραμμής σε μόλις 20% του κανονικού, προκαλώντας υπερδιπλασιασμό των τιμών του φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη από τον Ιούνιο, ενώ οι Ευρωπαίοι κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες ως όπλο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Υπάρχουν φόβοι ότι οποιαδήποτε συντήρηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για παρατεταμένο κλείσιμο της γραμμής. Απ' την άλλη, η Μόσχα κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις για τη μείωση της χωρητικότητας, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύουν το κανονικό πρόγραμμα συντήρησης.

«Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ροές στο Nord Stream 1 δεν θα επανέλθουν μετά τη συντήρηση του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο James Waddell της Energy Aspects.

Το αυξημένο επίπεδο των τιμών φυσικού αερίου δίνει ζοφερό τόνο ενόψει του χειμώνα, καθώς πολλές κυβερνήσεις προετοιμάζονται να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους από το χειρότερο σενάριο.

Οι τιμές στην Ευρώπη επηρεάζονται επίσης από την άνοδο της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία, όπου οι υποστηριζόμενες από το κράτος επιχειρήσεις ξεκινούν αγορές ενόψει του χειμώνα. Η Ευρώπη πρέπει να ανταγωνιστεί μεγάλους εισαγωγείς LNG όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, για να εξασφαλίσει την περιορισμένη ποσότητα φορτίων που δεν είναι συνδεδεμένη με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Οι τιμές του LNG στην Ασία έχουν ξεπεράσει τα 57 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανική θερμική μονάδα, ενώ ορισμένα φορτία πιάνουν έως και 60 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v