Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζεύουν χρήμα για να βγει ο χειμώνας οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας

Αναζωογονούν την ευρωπαϊκή αγορά χρέους εκδίδοντας μέσα σε λίγες μέρες ομόλογα που φλερτάρουν με τα €2,5 δισ. Γερμανοί και όχι μόνο στην πρώτη γραμμή, στην προσπάθεια να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος εν μέσω βαρυχειμωνιάς.

Μαζεύουν χρήμα για να βγει ο χειμώνας οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας επιστρέφουν δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά χρέους, καθώς η γηραιά ήπειρος έχει εισέλθει για τα καλά στα πρόθυρα της ενεργειακής κρίσης του χειμώνα, γράφει το Bloomberg.

Η γερμανική Eurogrid πουλά πράσινα ομόλογα 9ετούς διάρκειας, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αντιπροσωπεύει ήδη πολύ πάνω από το ένα τρίτο των εταιρικών ομολόγων, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που εκδόθηκαν τον Αύγουστο.

Η Eurogrid φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα προηγήθηκαν οι προσφορές της E.ON SE, ύψους 600 εκατ. ευρώ, και της RWE AG, ύψους 1,25 δισ. ευρώ

Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη συν τοις άλλοις διότι οι καύσωνες αυξάνουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και μειώνουν την παραγωγική δυνατότητα. Και βέβαια επίκειται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας καθώς, όπως όλα δείχνουν, η κρίση στο φυσικό αέριο θα προκαλέσει ελλείψεις στην ενέργεια και θα εκτοξεύσει περαιτέρω το κόστος διαβίωσης για τους καταναλωτές.

Η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με διακοπές ρεύματος στη βιομηχανία ή ακόμη και στα σπίτια, αν η βαρυχειμωνιά συνδυαστεί με ελλείψεις στο φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, ένα στα έξι νοικοκυριά στις ΗΠΑ χρωστάει λογαριασμούς ρεύματος και η οικονομία σε όλο τον κόσμο απειλείται με ύφεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v