Fed: Πληθαίνουν οι φωνές για αύξηση επιτοκίων, πού βάζουν τον πήχη

Στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης στο Τζάκσον Χολ, αξιωματούχοι προαναγγέλλουν τις επόμενες κινήσεις τους. Στοιχήματα για επιτόκια πάνω από 4%, πολυφωνία και κοινά συμπεράσματα.

Fed: Πληθαίνουν οι φωνές για αύξηση επιτοκίων, πού βάζουν τον πήχη

Την ανάγκη να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια τονίζουν αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αν και επιφυλάσσονται να προσδιορίσουν το μέγεθος της προτεινόμενης αύξησης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Η πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτι Έστερ Τζορτζ, μιλώντας στο Τζάκσον Χόλε του Ουαϊόμινγκ, όπου φιλοξενείται η ετήσια πολιτική «απόδραση» της τράπεζας, είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει αυξήσει ακόμη τα επιτόκια σε επίπεδα που επιβαρύνουν την οικονομία και ίσως χρειαστεί να τα ανεβάσει πάνω από 4% για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι στο πού βαδίζουμε», είπε στο Bloomberg. «Πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε τη ζήτηση και να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας», πρόσθεσε.

Τα σχόλια της Τζορτζ τροφοδοτούν το ενδιαφέρον για το διήμερο συνέδριο της Fed, στο πλαίσιο του οποίου ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να επαναδιατυπώσει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει με γοργό ρυθμό τα επιτόκια προκειμένου να περιορίσει τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις των τελευταίων 40 ετών. Οι τιμές καταναλωτή στη χώρα αυξήθηκαν κατά 8,5% το 12μηνο που έληξε τον Ιούλιο, ενώ ο παραπλήσιος δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 6,8%.

Ερωτηθείσα πόσο θα πρέπει να ανεβάσει το κόστος δανεισμού η Fed, η Τζορτζ αρκέστηκε να πει ότι «υπάρχει ακόμη περιθώριο», αντικρούοντας εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να κρατήσουμε -- ίσως και πάνω από 4%», είπε. «Δεν θα το μάθετε αυτό, νομίζω, μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε τις ενδείξεις».

Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σε καθεμιά από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, δηλώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να επαναληφθεί και στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, ανάλογα με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν στις τιμές καταναλωτή και την απασχόληση.

Ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ, μιλώντας στο CNBC, είπε επίσης ότι τα επιτόκια πρέπει να ανέλθουν περαιτέρω.

«Υπάρχουν αχτίδες ελπίδας για τον πληθωρισμό. Το τονίζω "αχτίδες" -- η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Καλό αυτό, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να ενεργούμε για να αυξήσουμε τα επιτόκια και να θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό», δήλωσε.

Κράτησε ωστόσο μετριοπαθή τόνο, υποβαθμίζοντας την άποψη ότι αύξηση κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα δεν είναι αρκετή.

«Από το 1983 η Fed αύξησε τα επιτόκια 86 φορές -- τις 75 ήταν κάτω από 50 μονάδες βάσης», είπε. «Επομένως, αν είναι 50 ή 75, δεν μπορώ να το πω αυτή τη στιγμή, αλλά μη νομίζουμε ότι και το 50 δεν είναι ουσιαστική κίνηση».

Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστιτς, μιλώντας στη Wall Street Journal, είπε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα στηρίξει αύξηση κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση στις 20-21 Σεπτεμβρίου.

«Θα το έπαιζα κορόνα γράμματα», είπε. «Όλοι κατανοούμε ότι ο πληθωρισμός είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, μια πρόκληση που θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αντιμετωπίσουμε».

Η τιμολόγηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίου δείχνει ότι οι επενδυτές θεωρούν ισορροπημένες τις πιθανότητες αύξησης κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης.

Ο Μπόστιτς επανέλαβε την άποψη της Τζορτζ ότι το τρέχον εύρος στόχου 2,25% έως 2,5% για το βασικό επιτόκιο της Fed δεν απειλεί να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Βλέπει ουδέτερα επιτόκια γύρω στο 3%. Ο ουδέτερος συντελεστής θεωρητικά είναι ένα επίπεδο που ούτε επιταχύνει ούτε φρενάρει την οικονομία.

Αξιωματούχοι της Fed τον Ιούνιο εκτίμησαν ότι το μακροπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο θα βρίσκεται στο 2,5%. Όμως, τα πρακτικά της συνάντησης του περασμένου μήνα έδειξαν ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να κινηθεί υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v