Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μακρόν «απαντά» στη Λιζ Τρας: Οι Βρετανοί είναι φίλοι μας

«Ο βρετανικός λαός είναι καλός φίλος και σύμμαχος, όποιοι κι αν είναι οι ηγέτες του και παρά τα λάθη που μπορεί να κάνουν». Απάντηση του Γάλλου προέδρου στα σχόλια... αποστασιοποίησης της Λιζ Τρας. «Δεν είναι καλό να χάνεις τον βηματισμό σου στη ζωή».

Ο Μακρόν «απαντά» στη Λιζ Τρας: Οι Βρετανοί είναι φίλοι μας

H Μεγάλη Βρετανία είναι «καλή φίλη και σύμμαχος» της Γαλλίας, ανεξάρτητα από τους ηγέτες της και τα «μικρά λάθη» που μπορεί να κάνουν στην προεκλογική εκστρατεία, δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας σε σχόλια της υποψήφιας πρωθυπουργού και νυν υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία ερωτηθείσα την Πέμπτη αν ο Μακρόν είναι φίλος ή εχθρός, είπε: «Η κριτική επιτροπή είναι έξω,  αν γίνω πρωθυπουργός, θα τον κρίνω από τις πράξεις του, όχι από τα λόγια του».

Ο Μακρόν, που επανεξελέγη τον περασμένο Απρίλιο, είχε δύσκολη σχέση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την κυβέρνηση που εφάρμοσε το Brexit. Η Βρετανία και η Γαλλία, ωστόσο, είναι από καιρό σύμμαχοι τόσο ως μέλη του ΝΑΤΟ όσο και ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπενθυμίζουν οι Financial Times.

«Δεν είναι ποτέ καλό να χάνεις τόσο τα βήματά σου στη ζωή», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αλγερία, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών. «Όποιος κι αν είναι ο μελλοντικός ηγέτης της Βρετανίας, δεν διστάζω ούτε δευτερόλεπτο, η Βρετανία και η Γαλλία είναι φίλες χώρες».

Σε έναν κόσμο αυταρχικών δημοκρατιών και ανελεύθερων καθεστώτων, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι θα οδηγούνταν σε «σοβαρά προβλήματα», αν δεν ήταν σε θέση να πουν αν είναι φίλοι ή εχθροί», είπε ο Μακρόν.

«Λέω λοιπόν με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο βρετανικός λαός είναι καλός φίλος και σύμμαχος, όποιοι κι αν είναι οι ηγέτες του, και μερικές φορές παρά τους ηγέτες και τα μικρά λάθη που μπορεί να κάνουν στα σχόλιά τους», είπε ο Μακρόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v