Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατική στήριξη στους traders ζητά το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές μειώνουν τη ρευστότητα των εταιρειών και κάνουν ακόμη πιο ασταθείς τις τιμές, προειδοποιεί. Το παράδειγμα της Uniper και του γερμανικού Δημοσίου. 

Κρατική στήριξη στους traders ζητά το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Περισσότερη κρατική υποστήριξη προκειμένου να εγγυηθούν τις αγοραπωλησίες τους χρειάζονται οι traders ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Eυρωπαϊκό Xρηματιστήριο Eνέργειας (ΕΕΧ).

Δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές μειώνουν τη ρευστότητα και κάνουν ακόμη πιο ασταθείς τις τιμές, προειδοποίησαν οι επενδυτικοί οίκοι. Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper ζήτησε επέκταση της κυβερνητικής πιστωτικής γραμμής στα 13 δισ. ευρώ για να εξασφαλίσει τη βραχυπρόθεσμη επιβίωσή του.

Οι τιμές του ρεύματος για το επόμενο έτος ξεπέρασαν τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα τη Δευτέρα, πριν πέσουν πάνω από 20% στην EEX, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκά αγορά για συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας.

Το συμβούλιο του χρηματιστηρίου, που αποτελείται από συμμετέχοντες στην αγορά, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «είναι πολύ σημαντικό οι εταιρείες να λαμβάνουν υποστήριξη για τη χρηματοδότηση των εγγυήσεων (περιθώρια) όχι μόνο από τη Γερμανία όπως γίνεται μέχρι τώρα, αλλά και από άλλα κράτη μέλη ή την ΕΕ».

Το συμβόλαιο για τον επόμενο χρόνο στο ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε έως 31% την περασμένη Παρασκευή, καθώς η αγορά βγήκε εκτός ελέγχου. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΧ έκρινε ότι οι τιμές είχαν διαμορφωθεί σωστά και δεν υπήρχε ανάγκη να σταματήσουν οι συναλλαγές, μεταδίδει το Bloomberg.

Σε ένδειξη του πόσο γρήγορα αυξάνονται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις, η Fortum Oyj, μητρική της Uniper, ανακοίνωσε ότι οι απαιτήσεις της για εγγυήσεις αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας στα 5 δισ. ευρώ -- και αυτό μόνο για τη σκανδιναβική αγορά ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v