Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπορέλ: Αναστέλλεται η συμφωνία για διευκόλυνση βίζας σε Ρώσους

Η έκδοση βίζας θα γίνει πιο δαπανηρή και χρονοβόρα, ωστόσο δεν πέρασε η πρόταση για γενική απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ. Προς μονομερή απαγόρευση πέντε χώρες της Βαλτικής.

Μπορέλ: Αναστέλλεται η συμφωνία για διευκόλυνση βίζας σε Ρώσους

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν πλήρως τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη διευκόλυνση έκδοσης βίζας, καθιστώντας δυσκολότερη και πιο δαπανηρή για τους Ρώσους πολίτες την είσοδο στην ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Είχαμε πολιτική συμφωνία για την πλήρη αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας ΕΕ-Ρωσίας», είπε σε συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της διήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα, υποστηρίζοντας ότι η αναστολή θα έχει από μόνη της πραγματικό αντίκτυπο - χωρίς απαραίτητα να επιβληθεί γενική απαγόρευση εισόδου Ρώσων πολιτών στην ΕΕ.

«Θα μειωθούν σημαντικά οι νέες βίζες που εκδίδονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα είναι πιο δύσκολο, θα διαρκέσει περισσότερο».

Διπλωμάτες είπαν ότι οι υπουργοί της ΕΕ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αμέσως σε μια γενική απαγόρευση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Ρώσους, καθώς τα κράτη μέλη ήταν διχασμένα στο θέμα.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων από τη Ρωσία προς γειτονικά κράτη από τα μέσα Ιουλίου.

«Αυτό έχει αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια αυτών των γειτονικών κρατών», συμπλήρωσε. «Επιπλέον, έχουμε δει πολλούς Ρώσους να ταξιδεύουν για αναψυχή και ψώνια, σαν να μην μαίνεται πόλεμος στην Ουκρανία».

Η ΕΕ ήταν πολύ διχασμένη για να συμφωνήσει σε μια γενική απαγόρευση σ' αυτό το στάδιο, ενώ έμεινε άφησε το ποια μέτρα θα μπορούσαν να λάβουν οι βαλτικές χώρες, η Πολωνία και η Φινλανδία, που έχουν χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, για να περιορίσουν την πρόσβαση στους Ρώσους επισκέπτες.

Ορισμένα ανατολικά κράτη είχαν δηλώσει πριν από τη συνάντηση ότι ενδεχομένως θα προχωρήσουν στην απαγόρευση της έκδοσης βίζας εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ, κίνηση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει πρώτη η Εσθονία, σύμφωνα με το Reuters. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που αντιτάχθηκαν στην γενική απαγόρευση της έκδοσης βίζας.

Προχωρούν σε μονομερή απαγόρευση οι 5 της Βαλτικής

Oι πέντε χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική, δηλαδή Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Φινλανδία, προχώρησαν σε κοινή δήλωση: «Μέχρι να ληφθούν δραστικά μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, θα εξετάσουμε την εισαγωγή προσωρινών μέτρων απαγόρευσης των θεωρήσεων σε εθνικό επίπεδο ή τον περιορισμό των διασυνοριακών διελεύσεων Ρώσων πολιτών με βίζα ΕΕ, προκειμένου να ανταποκριθούμε σε ζητήματα απειλής της δημόσιας ασφάλειας».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι τα κράτη μέλη μπορούν να προχωρήσουν σε σειρά από βήματα για να περιορίσουν την είσοδο των Ρώσων, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι, η χώρα του οποίου υποστηρίζει την πλήρη απαγόρευση των τουριστικών θεωρήσεων, δήλωσε ότι βλέπει την αναστολή της συμφωνίας για διευκόλυνση έκδοσης βίζας ως «το πρώτο, σημαντικό βήμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά με αιχμές, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χάβιστο δήλωσε ότι η απόφαση, εφόσον γίνει πράξει, θα αποτελέσει «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο για ακόμη μια φορά είδαμε ως τώρα πολλά λόγια και λίγα έργα». Πρόσθεσε ότι σε λίγους μήνες πρέπει να επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

Η εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕ θα εξετάσει τρόπους για να προχωρήσει παραπέρα, λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση Λιπάβσκι ότι εκδόθηκαν περίπου 12 εκατ. βίζες για Ρώσους στη ζώνη Σένγκεν.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ρώσοι πολίτες έχουν εισέλθει στην ΕΕ μέσω χερσαίων συνοριακών σημείων διέλευσης από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, οι περισσότεροι από αυτούς μέσω Φινλανδίας και Εσθονίας, ανέφερε η Frontex.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v