Όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε... επιτόκια +75 μ.β. από την ΕΚΤ

Τι δείχνει η ειδική δημοσκόπηση του Reuters. Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι για το επόμενο δύσκολο τρίμηνο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και ανεβασμένα ποσοστά για την προοπτική ύφεσης.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε... επιτόκια +75 μ.β. από την ΕΚΤ

Kυριαρχεί η άποψη ότι απαιτείται μια πρωτόγνωρη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 75 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα, δείχνει η ειδική δημοσκόπηση του Reuters για τον Αύγουστο, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται. Την εν λόγω εκτίμηση κάνουν 30 από τους 61 ερωτηθέντες οικονομολόγους, ενώ 27 ζητούν αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και 4 προτιμούν ηπιότερη προσέγγιση, με αύξηση 25 μ.β. 

Αργοπορημένη σε σχέση με άλλες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ μόλις τον Ιούλιο άρχισε να αυξάνει το κόστος δανεισμού, στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από μια δεκαετία. Η καθυστέρηση αυτή έχει ασκήσει αυξανόμενη πίεση στο ευρώ, το οποίο πλέον διαπραγματεύεται κάτω από την ισοτιμία 1:1 με το δολάριο.

Ωστόσο, η ΕΚΤ εξέπληξε πολλούς τον Ιούλιο ανεβάζοντας το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, δηλαδή περισσότερο από το αναμενόμενο. Και ήταν μόνο η αρχή, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινείται σε υπερτετραπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον στόχο 2% της τράπεζας, αγγίζοντας ρεκόρ 9,1% τον περασμένο μήνα.

Τώρα η ΕΚΤ αντιμετωπίζει την προοπτική να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια, τη στιγμή που η οικονομία οδεύει προς την ύφεση. Η πιθανότητα ύφεσης μέσα σε ένα χρόνο εκτινάσσεται στο 60% έναντι 45% στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουλίου.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ήδη αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης και η Τράπεζα του Καναδά αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, προσθέτοντας πιθανότατα άλλες 75 μ.β. την επόμενη εβδομάδα.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, ήτοι 31 από τους 53, προβλέπουν νέα αύξηση 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, ενώ τρεις αναμένουν νέα κίνηση κατά 75 μονάδες βάσης. Τα προγνωστικά των 17 κινούνται στις 25 μονάδες βάσης, ενώ οι υπόλοιποι δεν βλέπουν αύξηση τον Οκτώβριο.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων, 32 από τους 53, αναμένει κίνηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, 13 αναμένουν 50 μ.β. και ένας προβλέπει +75 μ.β.

Κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι το επιτόκιο θα κλείσει τη χρονιά στο 2%, σε σύγκριση με 1,25% στη δημοσκόπηση του Ιουλίου. 

Πρόσφατα στοιχεία σκιαγραφούν μια ζοφερή προοπτική για την οικονομία, καθώς οι καταναλωτές αισθάνονται την πίεση από την εντεινόμενη κρίση του κόστους διαβίωσης και μειώνουν τις δαπάνες τους.

Η προβλεπόμενη συρρίκνωση 0,3% το επόμενο τρίμηνο και 0,2% στις αρχές του 2023 οδηγούν σε τεχνική ύφεση, αντίθετα με τις προβλέψεις του Ιουλίου για ανάπτυξη 0,2% και στα δύο τρίμηνα. 

Η πιθανότητα ύφεσης μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε απότομα στο 60% κατά μέσο όρο, φτάνοντας στο 70% τα επόμενα δύο χρόνια, γεγονός που, δεδομένης της συνήθους απροθυμίας να προβλέψουμε μια ύφεση εκ των προτέρων, υποδηλώνει ότι μια ύφεση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η διάμεση πρόβλεψη «διαβάζει» κορύφωση του πληθωρισμού στο 9,0% στο τρέχον τρίμηνο πριν υποχωρήσει σταδιακά, χωρίς όμως να πιάνει τον στόχο 2% της ΕΚΤ το 2023. Στη δημοσκόπηση του Ιουλίου οι προβλέψεις για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο ήταν 8,5% και 7,8% αντίστοιχα.

Οι πιο ακραίες προβλέψεις, μάλιστα, κάνουν λόγο για πληθωρισμό 12% έως και 17%...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v