Νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας η Λιζ Τρας

Είναι η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. Επικράτησε του Ρίσι Σουνάκ με 57,3% και γίνεται η νέα επικεφαλής των Συντηρητικών, στη θέση του Μπόρις Τζόνσον. Εχει υποσχεθεί άμεση δράση για το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας η Λιζ Τρας

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας επικράτησε του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και γίνεται η νέα επικεφαλής των Τόρις και πρωθυπουργός της Βρετανίας, αντικαθιστώντας τον Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εσωκομματικής ψηφοφορίας του κόμματος που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα. Κέρδισε την κούρσα με 81.326 ψήφους, έναντι 60.399 που πήρε ο Σουνάκ.

Η Λιζ Τρας κέρδισε το 57,3% των ψήφων των μελών -είναι το μικρότερο περιθώριο νίκης από τότε που τα μέλη των Τόρις άρχισαν να επιλέγουν τους ηγέτες τους. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε πάρει το 66,4% των ψήφων το 2019, ο Κάμερον το 67,6% το 2005 και ο Ιάν Ντάνκαν Σμιθ το 60,7% το 2001.

«Είναι σωστό πλέον να εμφανιστούμε ενωμένοι πίσω από τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, καθώς αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας σε δύσκολους καιρούς», δήλωσε στην πρώτη του αντίδραση ο Ρίσι Σουνάκ

«Ευρώπη και Βρετανία είναι εταίροι. Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις μαζί, από την κλιματική αλλαγή έως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Προσβλέπω σε μια δημιουργική σχέση, με πλήρη σεβασμό των συμφωνιών μας», σημειώνει στην πρώτη της αντίδραση η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Οπως σημειώνει το Bloomberg, είναι η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι αντιμέτωπη με έναν εξαιρετικά δυσοίωνο χειμώνα, με υψηλό πληθωρισμό, ύφεση και ρεκόρ πίεσης στο βιοτικό επίπεδο που υποκινείται από τις τιμές ενέργειας. Η στερλίνα κινείται σταθεροποιητικά (-0,1%), με την ισοτιμία στο 1,149 δολάριο.

Η Λιζ Τρας δήλωσε την Κυριακή ότι θα αναλάβει αμέσως δράση για να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και να ενισχύσει τα αποθέματα ενέργειας της χώρας, αν κερδίσει την πρωθυπουργία της χώρας.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα Sunday Telegraph, η Τρας επανέλαβε τη δέσμευσή της να διαχειριστεί με θάρρος την οικονομία της Βρετανίας, η οποία είναι αντιμέτωπη με διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού και ύφεση.

Επισημαίνοντας ότι κατανοεί «πόσο μεγάλη πρόκληση αποτελεί το κόστος ζωής για όλους», η Τρας τόνισε ότι θα αναλάβει «αποφασιστική δράση για να διασφαλίσω ότι οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να περάσουν αυτό τον χειμώνα και τον επόμενο».

«Αν εκλεγώ, σκοπεύω μέσα στην πρώτη εβδομάδα της νέας μου κυβέρνησης να παρουσιάσω άμεσες δράσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και τα αποθέματα ενέργειας», σημείωσε. «Αργότερα μέσα στον μήνα ο υπουργός Οικονομικών μου θα παρουσιάσει ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο πακέτο δράσης για την οικονομία», πρόσθεσε.

Η νέα πρωθυπουργός έχει περιθώριο έως τον Ιανουάριο του 2025 -την τελευταία πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών- για να φέρει ξανά νίκη για το κόμμα της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v