Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Πώς αντέδρασαν οι αγορές στην πρωθυπουργοποίηση Τρας

Δεν αποτέλεσε έκπληξη η ανακοίνωση του ονόματος της νέας πρωθυπουργού, άρα η πτωτική πορεία των μετοχών συνεχίστηκε. Το ενδιαφέρον έγκειται στην επικείμενη φορολογική πολιτική της και στις επιπτώσεις της.

Βρετανία: Πώς αντέδρασαν οι αγορές στην πρωθυπουργοποίηση Τρας

Διατηρούν την πτωτική πορεία τους και σήμερα Δευτέρα οι βρετανικές μετοχές, εν μέσω ευρύτερου κλίματος κινδύνου και παρά την ανακοίνωση ότι η Λιζ Τρας αναλαμβάνει επόμενη πρωθυπουργός, γράφει το Bloomberg.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρούσε 0,7% στις 12:54 μ.μ. ώρα Λονδίνου, ενώ η στερλίνα διαπραγματευόταν στο 1,1506 δολάριο. Ο εστιασμένος στην εγχώρια αγορά FTSE 250 υποχωρούσε 1,1%.

«Η είδηση της νίκης της Tρας δεν αποτελεί έκπληξη για τις αγορές, δεδομένου ότι ήταν το σταθερό φαβορί για αρκετές εβδομάδες», δήλωσε ο Dan Boardman-Weston, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της BRI Wealth Management.

Οι τραπεζικές μετοχές, που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια, επέκτειναν ελαφρά τις απώλειές τους. Οι φορολογικές περικοπές που προτείνει η Τρας έχουν επικριθεί από πολλούς επενδυτές ως πληθωριστικές, ενώ η ίδια έχει μιλήσει για αλλαγή στάσης της κεντρικής τράπεζας.

«Η Τρας δείχνει λιγότερο πρόθυμη να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία σε σχέση με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και ανθυποψήφιό της Ρίσι Σουνάκ και τα επιτόκια είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της», δήλωσε η Frédérique Carrier, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην RBC Wealth Management.

Οι βρετανικές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, περισσότερο εκτεθειμένες στην εγχώρια οικονομία, έχουν δεχτεί ιδιαίτερη πίεση φέτος. Ο δείκτης υποχωρεί 21% έναντι πτώσης 1,9% του FTSE 100. Ο FTSE 250 βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ετήσια υποαπόδοσή του έναντι του FTSE 100, που βασίζεται σε εξαγωγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v