Δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τις ΗΠΑ

Έχει ενημερωθεί η Ρωσία προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Ύστερα από δύο αναβολές, η δοκιμή Minuteman III θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

Δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τις ΗΠΑ

Δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) έχουν προγραμματίσει για την Τετάρτη οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει ενημερώσει σχετικά τη Μόσχα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν συνηθίζει να ανακοινώνει εκ των προτέρων την ημερομηνία μιας δοκιμαστικής εκτόξευσης ICBM και στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου έκανε λόγο για «δοκιμή ρουτίνας», η οποία έχει σκοπό να καταδείξει το επίπεδο ετοιμότητας του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος.

Η τελευταία δοκιμή Minuteman III στις 16 Αυγούστου, διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, είχε αναβληθεί δύο φορές. Αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας. Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά τον Αύγουστο, ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ περιλαμβάνει πυραύλους Minuteman III (που εκτοξεύονται από το έδαφος), πυραύλους Trident (που εκτοξεύονται από υποβρύχια) και βόμβες που μεταφέρονται από στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v