Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια «μέχρι να γίνει η δουλειά»

Η ιστορία προειδοποιεί έναντι της πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Πάουελ: Η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια «μέχρι να γίνει η δουλειά»

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα υποχωρήσει στις προσπάθειές της να περιορίσει τον πληθωρισμό «μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά».

«Πρέπει να δράσουμε τώρα, ευθέως, σθεναρά όπως κάναμε» είπε ο Πάουελ την Πέμπτη σε παρατηρήσεις στο συνέδριο νομισματικής πολιτικής του Ινστιτούτου Cato στην Ουάσιγκτον.

«Η Fed έχει και αποδέχεται την ευθύνη για τη σταθερότητα των τιμών» τόνισε, σημειώνοντας ότι η ιστορία προειδοποιεί έναντι της πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Αυτό επαναλαμβάνει μια προειδοποίηση που εξέδωσε στις 26 Αυγούστου στο Τζάκσον Χολ.

«Είναι πολύ σημαντικό οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμείνουν αγκυρωμένες», είπε ο Πάουελ, προσθέτοντας ότι «το ρολόι τρέχει» για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν έτσι.

«Όσο περισσότερο αυτός ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανησυχία ότι το κοινό θα αρχίσει να λαμβάνει οικονομικές αποφάσεις με βάση προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό», είπε. «Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί» υπογράμμισε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτός και οι συνάδελφοι του παραμένουν δεσμευμένοι στη μείωση του πληθωρισμού αλλά πιστεύουν ότι μπορούν να το επιτύχουν αυτό χωρίς υψηλό κοινωνικό κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v