Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο Κομισιόν για μεμονωμένα πλάνα μείωσης χρέους κάθε χώρας

Αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. θα προτείνει η Κομισιόν ώστε να προσφέρει εξειδικευμένες στρατηγικές μείωσης του χρέους στα κράτη μέλη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σχέδιο Κομισιόν για μεμονωμένα πλάνα μείωσης χρέους κάθε χώρας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου προτεινόμενες αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι πιθανό να προσφέρουν στα κράτη μέλη μεμονωμένες στρατηγικές μείωσης του χρέους, δήλωσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στην Πράγα, ο Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι ο κύριος στόχος των κανόνων, που έχουν σχεδιαστεί για τη διαφύλαξη της αξίας του ευρώ, θα παραμείνει η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

«Αυτό θα απαιτήσει δημοσιονομική προσαρμογή, μεταρρυθμίσεις καθώς και επενδύσεις» είπε ο Ντομπρόβσκις, σηματοδοτώντας ότι ενδεχομένως να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις κρατικές επενδύσεις κατά τη διάρκεια της προσαρμογής.

«Αυτά τα τρία στοιχεία θα πρέπει να συνδυαστούν όλα, ώστε να επιτευχθεί μια ρεαλιστική, σταδιακή και διαρκής μείωση των δεικτών του δημόσιου χρέους» υπογράμμισε σύμφωνα με το Reuters.

Οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι το δημόσιο χρέος πρέπει να είναι κάτω από το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και τα κρατικά ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η πανδημία άφησε πολλές χώρες με χρέος πολύ πάνω από το 100% του ΑΕΠ, με την Ελλάδα να βρίσκεται περίπου στο 185% και την Ιταλία γύρω στο 150%. Από την άλλη, η Εσθονία έχει χρέος μόλις 18,1%, το Λουξεμβούργο 24,4% και η Λιθουανία 44,3%.

«Δεδομένων των αποκλίσεων στα επίπεδα χρέους μεταξύ των κρατών μελών, δεν μπορεί να υπάρξει μια ενιαία προσέγγιση για όλους» επισήμανε ο Ντομπρόβσκις. «Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα περιθώρια για τα κράτη μέλη, αλλά μέσα σε ένα κοινό σύνολο κανόνων», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v