Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Στα σκαριά απεργίες σε νοσοκομεία και τρένα για αυξήσεις μισθών

Πολιτική πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει ενδιάμεσων εκλογών θέτουν νοσηλευτές και εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, ζητώντας αναβάθμιση της εργασίας τους. Οι κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία, τα αιτήματα, οι προτάσεις και οι αντιπροτάσεις.

ΗΠΑ: Στα σκαριά απεργίες σε νοσοκομεία και τρένα για αυξήσεις μισθών

Τριήμερη απεργία ξεκίνησαν περίπου 15.000 μέλη νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζονται σε 16 νοσοκομεία στη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη απεργία νοσηλευτών του ιδιωτικού τομέα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η Ένωση Νοσηλευτών της Μινεσότα (MNA), η οποία οργανώνει την κινητοποίηση.

Κρατώντας πανό που έγραφαν «Οι ασθενείς πάνω από το κέρδος», ομάδες νοσηλευτών συγκεντρώθηκαν από το πρωί για να διαδηλώσουν μπροστά από τα νοσοκομεία.

Το North Memorial Hospital, στο Ρομπινσντέιλ, ανέφερε ότι ενδέχεται να «προχωρήσει σε τροποποιήσεις στην παροχή μη επειγουσών υπηρεσιών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει επαρκές προσωπικό για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου στη διάρκεια της απεργίας», τηρώντας όμως τα ραντεβού και τις προγραμματισμένες επεμβάσεις.

Νοσηλευτές και διοίκηση βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις εδώ και περισσότερους από πέντε μήνες, μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Οι νοσηλευτές είναι επιβαρυμένοι με υπερβολική δουλειά, τα νοσοκομεία έχουν έλλειψη προσωπικού και οι ασθενείς χρεώνονται υπερβολικά», καταγγέλλει η ΜΝΑ.

Το συνδικάτο αναφέρει ότι αναζητεί λύσεις στα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, την ώρα που η διοίκηση των νοσοκομείων επιθυμεί να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο μισθολογικό.

Εκπρόσωποι των νοσοκομείων ανακοίνωσαν ότι πρότειναν μισθολογικές αυξήσεις 10%-12% σε διάστημα τριών ετών, ενώ οι νοσηλευτές ζητούν 27%-30%.

Σιδηρόδρομος σε απεργιακή τροχιά

Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας κατεβαίνουν σε απεργία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στους αμερικανικούς σιδηροδρόμους, προκαλώντας πιθανό νέο σοκ στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ασκώντας προεκλογική πολιτική πίεση στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών που πλησιάζουν.

Διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων είναι σε εξέλιξη, ωστόσο η όποια συμφωνία απαιτεί επικύρωση από τα μέλη των εργατικών ενώσεων.

Μια εθνική διακοπή των εμπορικών σιδηροδρόμων, που εξυπηρετούν τη γεωργία, τη βιομηχανία, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και άλλους τομείς της οικονομίας των ΗΠΑ, θα μπορούσε να κοστίσει έως και 2 δισ. δολάρια την ημέρα, προβλέπει η Ένωση Αμερικανικών Σιδηροδρόμων. Σε μια εποχή αυξημένου πληθωρισμού, η διακοπή θα μπορούσε να οδηγήσει σε παύση λειτουργίας των εργοστασίων, απώλεια θέσεων εργασίας και υψηλότερο κόστος για καταναλωτές και επιχειρήσεις, επισημαίνει το Bloomberg.

Οι μισθοί των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους έχουν παγώσει από το 2019. Σήμερα, μετά από σειρά αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση Μπάιντεν προτείνει αυξήσεις 24% έως το 2024, συν μπόνους και αναδρομικά. Θα ήταν η μεγαλύτερη αύξηση μισθού σε τουλάχιστον 40 χρόνια, λέει η Ένωση Αμερικανικών Σιδηροδρόμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v