Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαύρο» σενάριο για τις μετοχές από τον Ray Dalio

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Bridgewater Associates πιστεύει ότι η Fed θα αποφασίσει πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίου για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Ο κίνδυνος ύφεσης και πόσο θα πέσουν οι μετοχές.

«Μαύρο» σενάριο για τις μετοχές από τον Ray Dalio

Ο Ray Dalio προχωρά σε μια ζοφερή πρόβλεψη για τις μετοχές και την οικονομία, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ταρακούνησαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο.

«Φαίνεται ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν πολύ (προς το υψηλότερο άκρο του εύρους 4,5% έως 6%)», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Bridgewater Associates LP σε άρθρο του LinkedIn. «Αυτό θα μειώσει την πιστωτική επέκταση του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα μειώσει τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα και, ως εκ τούτου, την οικονομία μαζί της».

Μια απλή αύξηση των επιτοκίων σε περίπου 4,5% θα οδηγούσε σε βουτιά σχεδόν 20% στις τιμές των μετοχών, πρόσθεσε.

Οι traders έχουν τιμολογήσει πλήρως μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με μια μικρή πιθανότητα για μια κίνηση 100 μονάδων βάσης. Αναμένουν ότι τα επιτόκια της Fed θα κορυφωθούν σε περίπου 4,4% το επόμενο έτος, από το τρέχον εύρος των 2,25% και 2,5%.

Ο Dalio σημείωσε ότι οι επενδυτές μπορεί να είναι ακόμα πολύ εφησυχασμένοι σχετικά με τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό. Ενώ η αγορά ομολόγων υποδηλώνει ότι οι traders  αναμένουν μέσο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 2,6% την επόμενη δεκαετία, η «εκτίμησή» του είναι ότι το ποσοστό θα είναι περίπου 4,5% έως 5%. Με οικονομικούς κλυδωνισμούς, μπορεί να είναι ακόμη «σημαντικά υψηλότερο», πρόσθεσε.

Ο Dalio σημείωσε ότι η καμπύλη αποδόσεων στα ομόλογα των ΗΠΑ θα είναι «σχετικά επίπεδη» μέχρι να υπάρξει μια «απαράδεκτη αρνητική επίδραση» στην οικονομία.

Μια βαθύτερη αντιστροφή της καμπύλης -που πολλοί θεωρούν πιθανό προάγγελο ύφεσης- βοήθησε να ενισχυθεί η απαισιόδοξη άποψη για την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των επενδυτών.

Οι επενδυτές, που εικάζουν ότι η Fed θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση το επόμενο έτος στον αγώνα για τον περιορισμό του πληθωρισμού, βλέπουν ήδη ότι η κεντρική τράπεζα θα χαλαρώσει τα επιτόκια στο τέλος του 2023.

Ο S&P 500 οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια απώλειά του από το 2008, ενώ τα ομόλογα έχουν υποστεί μια από τις χειρότερες πτώσεις τους εδώ και δεκαετίες, επισημαίνει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v