Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχασαν $5,1 δισ. σε τρεις μέρες οι τραπεζικές μετοχές στην Τουρκία

Η πρωτοφανής κούρσα 150% βρήκε... τοίχο και οδήγησε σε πωλήσεις πανικού. Καταλύτης τα νέα για τον αμερικανικό πληθωρισμό, που τροφοδοτεί σενάρια για γενναία αύξηση επιτοκίων, και η ενεργοποίηση των margin calls.

Έχασαν $5,1 δισ. σε τρεις μέρες οι τραπεζικές μετοχές στην Τουρκία

Μαύρο τριήμερο διάγουν οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών, κάνοντας βουτιά ρεκόρ και εξανεμίζοντας τα πρόσφατα τεράστια κέρδη τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μετά από άνοδο 150% σε περίπου δύο μήνες, ο δείκτης Borsa Istanbul Banks έχει υποχωρήσει 24% από το κλείσιμο της Δευτέρας, διαγράφοντας χρηματιστηριακή αξία 94 δισ. λιρών (5,1 δισ. δολ.). Την Πέμπτη ο δείκτης υποχώρησε περίπου 10%.

Τη βουτιά προκάλεσαν τα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες και ενεργοποίησαν τα margin calls στις τραπεζικές μετοχές.

«Οι ανησυχίες ότι ένα απότομο ράλι θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί σε απότομο ξεπούλημα, σε συνδυασμό με κινήσεις στα margin calls, ενέτεινε τον ρυθμό της πτώσης και οδήγησε σε πωλήσεις πανικού», δήλωσε ο Τουνά Τσεντικαγιά, βοηθός γενικού διευθυντή στην Info Yatirim στην Κωνσταντινούπολη.

Τις μετοχές των τουρκικών τραπεζών έχουν ενισχύσει φέτος παράγοντες όπως οι ισχυρές προσδοκίες για κέρδη. Παρά τον πληθωρισμό, που «τρέχει» στο 80%, οι αξιωματούχοι μείωσαν τα επιτόκια προκαλώντας κέρδη στα κρατικά ομόλογα των τραπεζών.

Ωστόσο, το μέγεθος του ράλι «έχει καταστήσει πολύ δύσκολο να εξηγηθεί μια τέτοια κίνηση με θεμελιώδη ανάλυση», σύμφωνα με τον Τσεντικαγιά. Πριν από την κατάρρευση αυτής της εβδομάδας, οι τουρκικές τράπεζες διαπραγματεύονταν στο υψηλότερο εκτιμώμενο πολλαπλασιαστή Ρ/Β της τελευταίας πενταετίας.

«Αυτή η τάση, που ξεπέρασε τα όριά της από τις κινήσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και τις αγορές με μόχλευση, έληξε μόλις ξεκίνησε το selloff», κατέληξε ο Τσεντικαγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v