Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάλλει την επιβολή εισφοράς για το φυσικό αέριο η Γερμανία

Καθυστερεί η καταβολή της πρώτης δόσης, που ίσως και να μην καταβληθεί ποτέ. Ο Χάμπεκ δέχεται επικρίσεις πως η πρότασή του επιβαρύνει πολίτες για να ευνοηθούν εταιρείες που δεν πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Αναβάλλει την επιβολή εισφοράς για το φυσικό αέριο η Γερμανία

Αναβάλλει την επιβολή της πολυσυζητημένης εισφοράς φυσικού αερίου η Γερμανία, εγείροντας αμφιβολίες για το εάν τελικά θα τεθεί ποτέ σε ισχύ μια από τις βασικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με στόχο την ενεργειακή σταθερότητα.

Οι καταναλωτές δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν το τέλος τουλάχιστον έως τις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης νόμου που επικαλείται το Bloomberg. Αρχικά προβλεπόταν να καταβληθεί η πρώτη δόση έως την 1η Οκτωβρίου. Υπάρχουν «ακόμα ανοιχτά ερωτήματα» σχετικά με την εισφορά, αναφέρει το προσχέδιο.

«Τα πράγματα είναι περίπλοκα», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος διατύπωσε την ιδέα της επιβολής εισφοράς φυσικού αερίου τον Αύγουστο. «Τα επεξεργαζόμαστε όλα πολύ προσεκτικά, σε σχέση με κανονισμούς για επιδοτήσεις και συνταγματικά ζητήματα», είπε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εμπορίου της G7 στο Neuhardenberg την Πέμπτη.

Η ενεργειακή αγορά της Γερμανίας βρίσκεται σε αποδιοργάνωση από τότε που η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου μετά την επιβολή των κυρώσεων. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κατάρρευση, ο Χάμπεκ πρότεινε την επιβολή εισφοράς που θα κατανείμει ισότιμα μεταξύ των καταναλωτών το αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών φυσικού αερίου και θα το μεταβιβάζει σε εταιρείες που έχουν ανάγκη. Η πρόταση έχει δεχτεί ισχυρή κριτική από τότε.

Ο Χάμπεκ υποσχέθηκε να παρουσιάσει ένα νέο προσχέδιο αφού δέχτηκε ενδοκυβερνητική κριτική ότι η εισφορά θα ωφελούσε εταιρείες που δεν επηρεάζονται από την άνοδο των τιμών. Ωστόσο, εξακολουθεί να επιδιώκει την επιβολή της εισφοράς την 1η Οκτωβρίου.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει το τελευταίο προσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει και πιθανά κυβερνητικά σχέδια για εθνικοποίηση εταιρειών όπως η Uniper και η VNG. Και οι δύο έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Η συντηρητική αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία του CDU, κάλεσε τον Χάμπεκ να εγκαταλείψει την εισφορά φυσικού αερίου. «Ο Χάμπεκ προφανώς δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει τις διορθώσεις που υποσχέθηκε», δήλωσε στο Bloomberg ο βουλευτής του CDU Αντρέας Γιουνγκ. «Αντί για εισφορά, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει άμεσα τους εισαγωγείς φυσικού αερίου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v