Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Όνειρο χειμερινής νυκτός»: Έπιασαν οροφή οι τιμές στο φυσικό αέριο

Καλύτερες μέρες για το ενεργειακό κόστος βλέπουν αναλυτές, με πρώτη την Goldman Sachs. Τα στοιχεία πίσω από τις αισιόδοξες προβλέψεις. Ο πραγματικός «χειμώνας» έρχεται το καλοκαίρι του 2023...

«Όνειρο χειμερινής νυκτός»: Έπιασαν οροφή οι τιμές στο φυσικό αέριο

Αν και όλοι μιλούν για δύσκολο χειμώνα και τον αναμένουν εναγωνίως, υπάρχουν και ορισμένοι που τολμούν να κάνουν μια διαφορετική πρόβλεψη: ότι ίσως, «απλώς ίσως», οι τιμές να έχουν ήδη κορυφωθεί για φέτος.

Η χονδρική τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έπιασε υψηλό 343 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 26 Αυγούστου - με όρους πετρελαίου σαν να λέμε 580 δολάρια το βαρέλι - αλλά έκτοτε έχει πέσει σε περίπου 200 ευρώ/MWh.

Οι τιμές παραμένουν ιστορικά πολύ υψηλές, σχεδόν 10 φορές πάνω τη μέση τιμή της περασμένης δεκαετίας και υπερδιπλάσιες από τα επίπεδα των αρχών του φετινού Ιουνίου, προτού η Ρωσία μειώσει τις προμήθειες στον αγωγό Nord Stream 1, τον μεγαλύτερο αγωγό εξαγωγών της στην Ευρώπη, γράφουν οι Financial Times.

Ωστόσο, traders εκτιμούν ότι η πρόσφατη κινητικότητα των τιμών υποδηλώνει πως η αγορά μπορεί να έχει φτάσει σε σημείο καμπής και πως οι τιμές δεν αποκλείεται να αρχίσουν να σταθεροποιούνται τις επόμενες εβδομάδες, όπως συνέβη την άνοιξη μετά την αρχική εκτίναξη που έφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με προβλέψεις που ανακοίνωσε η Goldman Sachs αυτή την εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές τιμές θα πέσουν πιθανώς κάτω από τα 100 ευρώ/MWh τον χειμώνα και μέχρι την άνοιξη, αλλά θα ανακάμψουν το επόμενο καλοκαίρι καθώς οι εταιρείες θα σπεύδουν να ξαναγεμίσουν τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις τους.

Το ότι η Ρωσία έχει ήδη μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά περίπου 80% έχει αμβλύνει αναμφισβήτητα την ικανότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν να προκαλεί περισσότερες εκπλήξεις στην αγορά, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές.

Αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία αυτόν τον μήνα, οι τιμές αρχικά εκτινάχθηκαν, αλλά μέσα σε δύο μέρες έχασαν τα κέρδη τους.

Οι ευρωπαϊκοί στόχοι αποθήκευσης φυσικού αερίου, που επιτάχυναν αγορές προμηθειών πριν από τον χειμώνα, είναι τώρα πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, έχοντας φτάσει το 84% της χωρητικότητας. Παραμένουν μεν οι ανησυχίες για το εάν η ήπειρος θα έχει αρκετές προμήθειες τον χειμώνα, και το πρόβλημα προφανώς δεν έχει λυθεί, αλλά η φρενίτιδα των αγορών έχει ελαφρώς υποχωρήσει.

Οι αναλυτές βλέπουν επίσης τεχνικούς λόγους που θα ενθαρρύνουν τη διολίσθηση, όπως η πιθανή θέσπιση ανωτάτων ορίων στις τιμές των εισαγωγών, που ενδεχομένως θα σπρώξει κεφάλαια εκτός αγοράς.

Αυτές οι απώλειες, βέβαια, είναι πολύ εύκολο να αντιστραφούν. Οι χαμηλές πτήσεις των τιμών μπορεί να μη διαρκέσουν, καθώς το κόστος του φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι ευμετάβλητο. Την Τετάρτη και την Πέμπτη έκανε άλμα περίπου 25%, καταδεικνύοντας πόσο ισορροπημένη παραμένει η αγορά.

Εξάλλου, παρόλο που οι τιμές έχουν μειωθεί περισσότερο από 100 ευρώ από τα υψηλά του καλοκαιριού, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να ρίχνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στην προσπάθεια να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από ένα μέρος των ανατιμήσεων.

Αν έρθει βαρυχειμωνιά στο βόρειο ημισφαίριο —σε Ευρώπη και Ασία— πιθανότατα θα ενταθεί ο ανταγωνισμός για θαλάσσια φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές ξανά.

Οι traders θα παρακολουθούν στενά και την εποχή των τυφώνων στις ΗΠΑ, που παραδοσιακά επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στην Ευρώπη, επομένως οποιαδήποτε ζημιά σε τερματικούς σταθμούς εξαγωγής θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις υπερατλαντικές τιμές.

Ενα ζήτημα είναι και η... ζήτηση. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προστατεύσουν ως έναν βαθμό τα νοικοκυριά από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, και ως εκ τούτου ίσως κάποιοι δεν έχουν κίνητρο για να εξοικονομούν ενέργεια, συνεχίζουν οι Financial Times.

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs για υψηλότερες τιμές το επόμενο έτος προϋποθέτουν ζήτηση άνω του αναμενομένου, εν μέρει και λόγω των κρατικών παρεμβάσεων για τη θωράκιση κατοικιών και επιχειρήσεων.

Επίσης, η Ευρώπη θα πρέπει να ξαναγεμίσει τις αποθήκες της μετά τον χειμώνα, ενδεχομένως πια χωρίς καθόλου ρωσικές εξαγωγές, σε αντίθεση με τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.

Τέλος, το σχέδιο της ΕΕ να μειωθεί η ζήτηση φυσικού αερίου κατά περίπου 15% αυτό τον χειμώνα είναι αρκετά φιλόδοξο.

Ο Tom Marzec-Manser της ενεργειακής συμβουλευτικής ICIS είπε ότι το καλοκαίρι η Ευρώπη μείωσε την κατανάλωση κατά 138 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα ή περίπου 16%, αλλά τον χειμώνα θα πρέπει να εξοικονομεί 300 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, όταν σημειωτέον η ζήτηση υπερδιπλασιάζεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v