Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάμερς: Μεγαλύτερο κόστος αν η Fed εγκαταλείψει την επιθετική στάση

Δεν γνωρίζω κανένα σημαντικό παράδειγμα στο οποίο η κεντρική τράπεζα αντέδρασε με υπερβολική ταχύτητα στον πληθωρισμό και υπήρξε μεγάλο κόστος, τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σάμερς: Μεγαλύτερο κόστος αν η Fed εγκαταλείψει την επιθετική στάση

Ο πρώην Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς τάχθηκε κατά της παύσης των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, λέγοντας ότι θα προέκυπτε μεγαλύτερη οικονομική ζημιά αν η κεντρική τράπεζα έδειχνε τον οποιονδήποτε δισταγμό.

«Η ιστορία καταγράφει πολλές, πολλές περιπτώσεις όπου οι προσαρμογές της νομισματικης πολιτικής στον πληθωρισμό καθυστέρησαν υπερβολικά και υπήρχε πολύ σημαντικό κόστος σε αυτό» είπε ο Σάμερς στο Bloomberg. «Δεν γνωρίζω κανένα σημαντικό παράδειγμα στο οποίο η κεντρική τράπεζα αντέδρασε με υπερβολική ταχύτητα στον πληθωρισμό και υπήρξε μεγάλο κόστος».

Ο Σάμερς τόνισε ότι ακόμα και ο Πωλ Βόλκερ, ο οποίος κατόρθωσε να κατανικήσει τον αυξημένο πληθωρισμό ως πρόεδρος της Fed, «είχε ένα εσφαλμένο ξεκίνημα», όπως αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο γνώμης του πρώην κυβερνήτη της Fed, Φρέντερικ Μίσκιν.

«Έχουμε ένα σημαντικό υποκείμενο πρόβλημα πληθωρισμού -- που δεν μπορεί να λυθεί χωρίς πολύ ουσιαστική προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Σάμερς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v