Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα Ντράγκι με πολλούς αποδέκτες ενόψει εκλογών

Μια εβδομάδα πριν από τις κάλπες στην Ιταλία και μετά τη λήψη μέτρων στήριξης, ύψους €14 δισ., ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός αποσύρεται αλλά δεν νίπτει τας χείρας του: Μήνυμα κατά του απομονωτισμού και των «ανδρείκελων», υπέρ της δημοκρατίας και της Ευρώπης.

Μήνυμα Ντράγκι με πολλούς αποδέκτες ενόψει εκλογών

Το προσωπικό του μήνυμα έστειλε μια εβδομάδα πριν τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου στην Ιταλία ο Μάριο Ντράγκι. Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός παρουσίασε νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη οικογενειών και επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ, με κύριες παρεμβάσεις αφορούν επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις, παράταση της μείωσης των κρατικών φόρων στα καύσιμα και «μπόνους» 150 ευρώ σε 22 εκατ. πολίτες.

Παράλληλα, όμως, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε με άμεσο και έμμεσο τρόπο και σε ζητήματα που αφορούν την προεκλογική εκστρατεία. «Η δημοκρατία της χώρας μας είναι ισχυρή, δεν υποχωρεί μπροστά σε ξένους εχθρούς και στα πληρωμένα ανδρείκελά τους. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας», δήλωσε.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αναφορά του στρεφόταν προς τη Λέγκα και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, πρώτη πολιτική δύναμη στην πρόθεση ψήφου με βάση όλες τις σφυγμομετρήσεις. Η Λέγκα -και στο πρόσφατο παρελθόν- κατηγορήθηκε για υπερβολικά στενές, φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν, ενώ η άκρα δεξιά υποστηρίζει ακόμη τις γνωστές, παραπάνω από ευρωσκεπτικιστικές θέσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για επικίνδυνους εθνικισμούς»

Με αναφορά στον Βίκτορ Όρμπαν και στην καταδικαστική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάριο Ντράγκι πρόσθεσε: «Η όλη προσέγγιση και οι ιδέες μας σχετικά με την Ευρώπη είναι συγκεκριμένες. Οι σύμμαχοί μας είναι η Γερμανία και η Γαλλία, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που μάχονται υπέρ του κράτους δικαίου».

Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα ιταλική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες, πρόσθεσε με νόημα ότι «οι εταίροι πρέπει να επιλέγονται όχι μόνο βάσει ιδεολογικής συγγένειας, αλλά βάσει των συμφερόντων των Ιταλών. Απαντώντας, δηλαδή, στην ερώτηση “ποιοι είναι οι εταίροι που με βοηθούν περισσότερο να προστατέψω τα συμφέροντά αυτά;”».

Με ξεκάθαρες θέσεις, ο Ντράγκι έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επικίνδυνους εθνικισμούς και απομονωτισμούς και απέκλεισε για ακόμη μια φορά ότι μπορεί να ενδιαφέρεται για δεύτερη πρωθυπουργική θητεία.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v