Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΟΕ: Μπροστά σε άλμα δεκαετιών τα βρετανικά επιτόκια

Η Τράπεζα της Αγγλίας το σκέφτεται να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τα τελευταία 33 χρόνια, κατά 75 μονάδες βάσης. Καταλύτης το πακέτο Τρας.

ΒΟΕ: Μπροστά σε άλμα δεκαετιών τα βρετανικά επιτόκια

Ενώπιον της μεγαλύτερης αύξησης επιτοκίων τα τελευταία 33 χρόνια βρίσκεται αυτή την εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ), μετά από αναβολή μιας εβδομάδας λόγω του εθνικού πένθους για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β', με στόχο να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο πληθωρισμό και να προλάβει την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στα βρετανικά assets.

Με τις τιμές να αυξάνονται πέντε φορές ταχύτερα από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας και τη λίρα να πέφτει σχεδόν καθημερινά, η BOE μπορεί να χρειαστεί να υπερδιπλασιάσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους επιταχύνοντας τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης, γράφει το Bloomberg.

Η κίνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας να προστατεύσει τα νοικοκυριά από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας θα δώσει μια τόνωση στην οικονομία, αμβλύνοντας την ύφεση που περίμεναν οι αναλυτές και η κεντρική τράπεζα. 

«Τα επιχειρήματα για μια κίνηση 75 μονάδων βάσης είναι πιο επιτακτικά απ' ό,τι για μια αύξηση 50 μονάδων βάσης», έγραψε ο Paul Hollingsworth, επικεφαλής οικονομολόγος στην BNP Paribas.

Το Bloomberg εκτιμά ότι δεν αποκλείεται «μια αύξηση 75 μονάδων βάσης, αλλά το κυβερνητικό πακέτο έκτακτης στήριξης για την ενέργεια μειώνει την ανάγκη για αύξηση του ρυθμού», καθώς αναμένεται να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλότερα επίπεδα». Η πλειονότητα των 47 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνά του αναμένουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 2,25% στις 22 Σεπτεμβρίου. 

Ο Μάικλ Σάντερς, ένα από τα «γεράκια» της αρμόδιας επιτροπής, παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα και αντικαταστάθηκε από τον Σουάτι Ντίνγκρα, του οποίου οι απόψεις δεν είναι γνωστές. Η Τράπεζα είχε σχεδιάσει να υποστηρίξει τη λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη, όπου θα πωληθούν ομόλογα από το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, αλλά η απόφαση της Τρας να δανειστεί τεράστια ποσά για να αποτρέψει μια χειμερινή άνοδο του ενεργειακού κόστους έχει εισαγάγει σχετικές αμφιβολίες.

Η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Αύγουστο ήταν η μεγαλύτερη από τις αρχές του 1995 -δύο χρόνια πριν το Υπουργείο Οικονομικών αναθέσει στην BOE να καθορίσει τη νομισματική πολιτική.

Μια αύξηση 75 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα θα ήταν η μεγαλύτερη από το 1989, όταν ο πληθωρισμός ανέβαινε με ταχείς ρυθμούς μετά από μια καταναλωτική έκρηξη. Μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας σύντομης και αποτυχημένης προσπάθειας ενίσχυσης της στερλίνας κατά τη συναλλαγματική κρίση του 1992, αλλά αποκλιμακώθηκαν μέσα σε μια μέρα.

Την Παρασκευή, η στερλίνα σηματοδότησε την 30ή επέτειο της «Μαύρης Τετάρτης» 16 Σεπτεμβρίου 1992, πέφτοντας κάτω από 1,14 δολάρια για πρώτη φορά από το 1985. Τα κρατικά 10ετή ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου επίσης σκαρφάλωσαν σε αποδόσεις έως 3,22% την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο σε πάνω από μια δεκαετία.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω και οι εταιρείες αγωνίζονται να βρουν το προσωπικό που χρειάζονται για να καλύψουν θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τους μισθούς και θέτοντας ερωτήματα για την ταχύτητα ανάπτυξής τους. Ταυτόχρονα, τις προοπτικές σκοτεινιάζει το πιο πιο υψηλό κόστος διαβίωσης εδώ και μια γενιά.

Τα γεράκια, με επικεφαλής την υπεύθυνη χάραξης πολιτικής Κάθριν Μαν και οικονομολόγους της BNP, της JPMorgan και της Credit Suisse, υποστηρίζουν ότι η μείωση του πληθωρισμού είναι κορυφαία προτεραιότητα και ότι η BOE δεν μπορεί να μείνει περισσότερο πίσω από τη Fed. 

«Μια αύξηση 50 μονάδων βάσης θα ισοδυναμούσε με απίστευτη έκπληξη και θα ήταν δύσκολο να δικαιολογηθεί μετά από μια μεγάλη, μη χρηματοδοτούμενη και μη καλά στοχευμένη δημοσιονομική χαλάρωση, η οποία συνοδεύτηκε από πτώση της εμπιστοσύνης στις αγορές», έγραψε ο Allan Monks της JPMorgan.

«Περιστέρια», συμπεριλαμβανομένης της Σιλβάνα Τενρέιρο της BOE, ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την ολίσθηση της οικονομίας σε παρατεταμένη ύφεση. Ορισμένοι βλέπουν την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να επιβαρύνει τη δραστηριότητα όλων των ειδών και την BOE να κινείται προς τη μείωση των επιτοκίων νωρίτερα απ' ό,τι αναμένουν οι αγορές.

«Η διευρυνόμενη οικονομική επιβράδυνση είναι πρόκληση για οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιξη», έγραψε σε σημείωμα ο Φαμπρίς Μοντάνι, οικονομολόγος της Barclays

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια θα πιάσουν κορυφή πάνω από το 4,5% το επόμενο έτος.

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της ΒΟΕ, ο υπουργός Οικονομικών Κουασί Κουαρτένγκ πρόκειται να εξειδικεύσει στο Κοινοβούλιο λεπτομέρειες για το ενεργειακό πρόγραμμα της Τρας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τα σχέδιά της να μειωθεί η φορολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v