Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραζιλία-εκλογές: Κερδίζει έδαφος ο Λούλα έναντι του Μπολσονάρο

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ο αριστερός υποψήφιος εδραιώνει το δημοσκοπικό προβάδισμά του έναντι του δεξιού προέδρου. Προσπάθεια και των δύο να αλώσουν τα κάστρα των αντιπάλων τους.

Βραζιλία-εκλογές: Κερδίζει έδαφος ο Λούλα έναντι του Μπολσονάρο

Διευρύνει το δημοσκοπικό του προβάδισμα απέναντι στον νυν πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο ο αριστερός πρώην πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Ο Λούλα συγκεντρώνει το 44% της πρόθεσης ψήφου στον πρώτο γύρο, από 41% πριν από μια εβδομάδα, ενώ ο Μπολσονάρο παρέμεινε σταθερός στο 35%, σύμφωνα με νέα έρευνα της FSB Pesquisa. Μάλιστα, το ποσοστό των αναποφάσιστων έχει πέσει στο 3%, προδίδοντας μικρό περιθώριο ανατροπών. 

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι φαίνεται να χάνουν έδαφος, από 2 ποσοστιαίες μονάδες ο καθένας: ο Κίρο Γκόμεζ έπεσε στο 7% και ο Σιμόνε Τέμπετ στο 5%.

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία εισέρχεται στην τελική ευθεία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όλο και περισσότερο το προβάδισμα του Λούλα να διευρύνεται παρά τις προσπάθειες του Μπολσονάρο να προσελκύσει κεντρώους και αναποφάσιστους. Ο δεξιός πρόεδρος, μεταδίδει το Bloomberg, έδωσε πιο συμβιβαστικό τόνο στις πρόσφατες ομιλίες του υποσχόμενος να δεσμεύσει δισεκατομμύρια δολάρια για την αύξηση της κοινωνικής βοήθειας προς τους φτωχούς, εάν εκλεγεί σε μια δεύτερη θητεία.

Αυτές οι προσπάθειες φαίνεται να καταρρέουν καθώς ο Λούλα επιχειρεί να υπονομεύσει την υποστήριξη στον πρόεδρο, περιοδεύοντας στον συντηρητικό νότο και δηλώνοντας τον βαθύ σεβασμό του προς τους Βραζιλιάνους αγρότες αλλά και τείνοντας χείρα φιλίας στις ένοπλες δυνάμεις.

Αν κανείς υποψήφιος δεν κερδίσει περισσότερο από το 50% των έγκυρων ψήφων στις 2 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 30 Οκτωβρίου.

Η δημοσκόπηση, που ανατέθηκε από την επενδυτική τράπεζα BTG Pactual, διενεργήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 2.000 άτομα σε όλη τη Βραζιλία και έχει περιθώριο σφάλματος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v