Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στη Fed να στείλει... γερακίσιο σήμα για τα επιτόκια

Παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων, η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει προβλέψεις για την εξέλιξή τους έως το 2025. Γιατί το μήνυμα θα είναι... ηχηρό.

Πιέσεις στη Fed να στείλει... γερακίσιο σήμα για τα επιτόκια

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve πιέζονται να αποδείξουν ότι είναι σοβαροί απέναντι στον στόχο της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας την επιθετική ρητορική τους και δημοσιεύοντας μια νέα σειρά προβολών για την πορεία των επιτοκίων, γράφουν οι Financial Τimes.

Μετά τη διήμερη συνεδρίαση που ξεκινά σήμερα, η Fed αναμένεται αύριο να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 0,75 ποσοστιαίες μονάδες για τρίτη συνεχή φορά, καθώς προσπαθεί να πατήσει φρένο στην υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας.

Η απόφαση, η οποία θα αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα νέο εύρος στόχου τουλάχιστον 3% έως 3,25%, θα συνοδεύεται από μια νέα «dot plot» που συγκεντρώνει τις προβλέψεις για τα επιτόκια μέχρι το τέλος του 2025.

«Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι δεν βλέπουν το τέλος του τούνελ όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Ίθαν Χάρις, επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομικής έρευνας στην Bank of America. «Δεν έχει τόσο να κάνει με το πόσο μεγάλες θα είναι οι κινήσεις των επιτοκίων παρά για το πόση διάρκεια θα έχουν».

Η νέα σειρά προβλέψεων, η πρώτη από τον Ιούνιο, θα περιλαμβάνει επίσης εκτιμήσεις αξιωματούχων για τον πληθωρισμό, την ανεργία και την ανάπτυξη.

Ο Χάρις δήλωσε ότι οι προβλέψεις της Fed τον Ιούνιο δεν ήταν «εύλογες». Εδειχναν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήταν σίγουρη για την επίτευξη μιας «ήπιας προσγείωσης», στην οποία ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο χωρίς να προκληθεί σημαντική οικονομική ζημιά.

Οι προβλέψεις αναμένεται να δείχνουν μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και ενδεχομένως και το 2023.

Αναλυτές λένε ότι το «dot plot» θα πρέπει να δείξει ότι μόλις αυξηθούν τα επιτόκια στο τελικό επίπεδο, θα μείνουν εκεί. Το τελικό επίπεδο αναφέρεται στο σημείο στο οποίο τα επιτόκια θα κορυφωθούν στην εκστρατεία της Fed για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, η οποία είναι η πιο επιθετική από το 1981.

Η διάμεση πρόβλεψη για το επιτόκιο πολιτικής αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 4% το 2022 και να συνεχίσει ακόμη υψηλότερα το 2023. Τον Ιούνιο, οι αξιωματούχοι προέβλεψαν ότι το επιτόκιο θα έφτανε στο 3,4% μέχρι το τέλος του έτους και στο 3,8%, πριν υποχωρήσει το 2024.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό θα αυξηθούν οριακά και οι αξιωματούχοι θα αναγνωρίσουν πιο άμεσα ότι η ανάπτυξη και η απασχόληση θα δεχτούν μεγαλύτερο πλήγμα από ό,τι προέβλεπαν στην αρχή του καλοκαιριού. Τότε, υπολόγιζαν ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 4,1% μέχρι το 2024. Επί του παρόντος κυμαίνεται στο 3,7% και, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Financial Times με κορυφαίους οικονομολόγους, αναμένεται να φτάσει στο 4% το επόμενο έτος.

Η κύρια ανησυχία είναι ότι οι περιορισμοί της προσφοράς θα συνεχίσουν να υποκινούν τον πληθωρισμό, κάτι που σημαίνει ότι η Fed πρέπει να κάνει περισσότερα για να τον περιορίσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v