Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοψηφίσματα για ένταξη στη Ρωσία σε Ντονμπάς-Χερσώνα

Οι τοπικές αρχές σε Ντονμπάς και Χερσώνα αναμένεται να διεξαγάγουν δημοψήφισμα μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Οργή στο Κίεβο.

Δημοψηφίσματα για ένταξη στη Ρωσία σε Ντονμπάς-Χερσώνα

Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR), στο Ντονέτσκ (μαζί αποτελούν το Ντονμπάς) και στη Χερσώνα θα διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το υποστηριζόμενο από τη Ρωσία αυτονομιστικό κοινοβούλιο του LPR ψήφισε νόμο νωρίτερα σήμερα που περιγράφει τις λεπτομέρειες της προτεινόμενης ψηφοφορίας, αν και το έγγραφο δεν έκανε καμία αναφορά σε ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας νωρίτερα φέτος, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι ανακατέλαβαν ένα χωριό εντός εδάφους που διεκδικεί το LPR. Μάχες διεξάγονται στο Ντονέτσκ αλλά και στη Χερσώνα.

Οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να οργανώσουν ψηφοφορίες για την ένταξη στη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει ακόμη την προοπτική ψηφοφορίας για την ενσωμάτωση αυτών των περιοχών στη Ρωσία. Προηγουμένως ανέφερε ότι η διαδικασία είναι θέμα των τοπικών Ρώσων αξιωματούχων και των ανθρώπων που ζουν στις περιφέρειες.

Κίεβο: Θα εξαλείψουμε τη ρωσική απειλή

Η Ουκρανία υποσχέθηκε σήμερα να «εξαλείψει» τη ρωσική «απειλή», μετά την ανακοίνωση περί διοργάνωσης δημοψηφισμάτων από τη Μόσχα για την προσάρτηση περιφερειών στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο δια της ισχύος», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Άντριι Γερμάκ, καταγγέλλοντας έναν «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας, η οποία έχει κίνητρο «τον φόβο της ήττας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v