Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατικοποίησε τη Uniper το Βερολίνο

Ιστορική απόφαση από την κυβέρνηση του Βερολίνου, η οποία θα εισφέρει 8 δισ. ευρώ σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να αποτρέψει την κατάρρευση της εταιρείας. Εχει ήδη λάβει σειρά από δάνεια διάσωσης, αλλά αναλώθηκαν.

Κρατικοποίησε τη Uniper το Βερολίνο

Η Γερμανία θα εθνικοποιήσει τη Uniper SE, σε μια ιστορική κίνηση που έχει στόχο να σώσει τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας και να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού τομέα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου θα εισφέρει 8 δισεκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία κοινής ωφέλειας που εδρεύει στο Ντίσελντορφ, μέσω αύξησης κεφαλαίου σε τιμή 1,70 ευρώ ανά μετοχή, δήλωσε την Τετάρτη η φινλανδική μητρική εταιρεία Fortum Oyj, μεταδίδει το Bloomberg. Η Uniper έχει συσσωρεύσει 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε απώλειες που σχετίζονται με το φυσικό αέριο, μετά τη διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης της Uniper, η αποεπένδυση της Uniper είναι το σωστό βήμα», δήλωσε ο Markus Rauramo, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Fortum.

Ως μέρος της συμφωνίας, η Γερμανία θα αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία της Uniper, αγοράζοντας το μερίδιο της Fortum, περίπου το 78%, για 500 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε η Fortum, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη φινλανδική κυβέρνηση. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το γερμανικό κράτος θα κατέχει περίπου το 98,5% της Uniper, πρόσθεσε.

Ο κυβερνών συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει την επιβίωση της Uniper τους επόμενους μήνες, όταν η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί.

Η Uniper έχει ήδη λάβει μια σειρά από δάνεια διάσωσης, αλλά αυτά αναλώθηκαν γρήγορα από την κλίμακα της κρίσης και απαιτείται πιο ισχυρή κρατική υποστήριξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v