Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαλαρώνει τις κυρώσεις κατά του ρωσικού λιγνίτη η ΕΕ

Αντιδράσεις από κράτη-μέλη στο νέο guidance της Κομισιόν, που λέει ότι η μεταφορά αγαθών, όπως του άνθρακα και συναφών προϊόντων, θα πρέπει να επιτρέπεται προς τρίτες χώρες. Οι προηγούμενες οδηγίες την απαγόρευαν.

Χαλαρώνει τις κυρώσεις κατά του ρωσικού λιγνίτη η ΕΕ

Μια ομάδα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκε επικριτική όσον αφορά τις νέες οδηγίες της Κομισιόν, καθώς φοβάται ότι αποδυναμώνουν τις κυρώσεις και θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε χώρες να μεταφέρουν παγκοσμίως βασικά ρωσικά εμπορεύματα όπως ο άνθρακας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, επέκριναν τις επικαιροποιημένες οδηγίες της ΕΕ για τις κυρώσεις κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ Ευρωπαίων υπουργών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες. Τα κράτη είχαν ζητήσει από την Επιτροπή να αποκλείσει τη δημοσίευση του εγγράφου μέχρι να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Η νέα καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι η μεταφορά ορισμένων αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και συναφών προϊόντων, «θα πρέπει να επιτρέπεται για την καταπολέμηση της επισιτιστικής και ενεργειακής ανασφάλειας σε όλο τον κόσμο». Προηγουμένως, η Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι οι κυρώσεις της απαγορεύουν στους φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ να μεταφέρουν άνθρακα και να παρέχουν υπηρεσίες -όπως χρηματοδότηση και ασφάλιση- σε όλες τις αποστολές τέτοιων προϊόντων προέλευσης Ρωσίας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της επιτροπής προκάλεσαν έκπληξη, ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας. Το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι ορισμένες χώρες έθεσαν το θέμα σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ζητώντας την επανεξέταση των κατευθυντήριων γραμμών, ιδιαίτερα για τα εμπορεύματα που δεν σχετίζονται με την επισιτιστική ασφάλεια.

«Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως να αποφύγει οι κυρώσεις της να επηρεάσουν αδικαιολόγητα το εμπόριο κρίσιμων ειδών σε τρίτες χώρες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Daniel Ferrie, προσθέτοντας ότι η διευκρίνιση αφορά τα αγροδιατροφικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των χημικών που χρησιμοποιούνται για λιπάσματα, ενεργειακά εμπορεύματα και συγκεκριμένα βασικά αγαθά.

«Επιτρέπεται επίσης η χρηματοδότηση ή η παροχή οικονομικής βοήθειας -όπως ασφάλιση ή αντασφάλιση- από φορείς της ΕΕ για τη μεταφορά σε τρίτες χώρες των προϊόντων που αναφέρονται στο καθοδηγητικό μας σημείωμα», είπε ο Ferrie.

«Καμία από τις κυρώσεις που εγκρίθηκαν από την ΕΕ ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν στοχεύει το εμπόριο γεωργικών και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου σιταριού και λιπασμάτων, μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας», είπε ο Ferrie. Η πλήρης απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα στην ΕΕ παραμένει σε ισχύ, πρόσθεσε.

Ωστόσο, η ομάδα των κρατών είπε ότι έχει μπερδευτεί από τις προτάσεις και επεσήμανε ότι το νέο κείμενο περιείχε αναφορές στο ξύλο, ορισμένα προϊόντα τσιμέντου και τον άνθρακα. Διπλωμάτες ζήτησαν από την Επιτροπή να εξηγήσει περαιτέρω την προτεινόμενη κίνηση, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να υπερβεί τις προηγούμενες δεσμεύσεις για την επισιτιστική ασφάλεια και ουσιαστικά να αμβλύνει τις κυρώσεις σε αυτά τα ρωσικά προϊόντα.

Το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα πλοίο υπό ελληνική διαχείριση είχε στείλει άνθρακα από τη Ρωσία στην Τουρκία, αφότου είχαν τεθεί σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ τον Αύγουστο.

Τις τελευταίες ημέρες, οι παγκόσμιες τιμές του άνθρακα έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικό υψηλό, στα σχεδόν 450 δολάρια ανά τόνο, από λιγότερο από $ 150 ανά τόνο νωρίτερα φέτος.

*Δείτε στη δεξιά στήλη, στο συνοδευτικό υλικό, όλο το νέο guidance της Κομισιόν

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v