Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει η Κομισιόν στο «όχι» σε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Νέα δέσμη προτάσεων από την Ευρ. Επιτροπή θα συμπληρώσει το πρώτο πακέτο που ανακοινώθηκε. Δεν βάζει θέμα πλαφόν στο αέριο, παρότι το ζητούν τα μισά κράτη-μέλη.

Επιμένει η Κομισιόν στο «όχι» σε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Η Κομισιόν σχεδιάζει να σκιαγραφήσει περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μειώνοντας τις διακυμάνσεις των αγορών, ενισχύοντας τη ρευστότητα και περιορίζοντας το κόστος του φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημοσιεύσει στις 28 Σεπτεμβρίου ένα έγγραφο που θα περιγράφει λεπτομερώς τα μελλοντικά βήματα για τον περιορισμό των μεγάλων διακυμάνσεων και την αύξηση του όγκου συναλλαγών στις ενεργειακές αγορές, καθώς οι φουσκωμένες τιμές έχουν προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις στα margin calls και προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, σημειώνει το Bloomberg. 

Ωστόσο, ενώ ορισμένα κράτη-μέλη ζητούν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η Επιτροπή δεν σκοπεύει να προτείνει κανέναν κανονισμό την επόμενη εβδομάδα και αντίθετα μπορεί να επεξεργαστεί σειρά τρόπων αντιμετώπισης του ζητήματος, σημείωσαν οι πηγές.

Με τους καταναλωτές στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ να πιέζονται από τους αυξημένους λογαριασμούς, οι κυβερνήσεις πιέζουν την Επιτροπή για λύσεις που θα καλύπτουν όλη την ήπειρο. Θα βασιστούν σε ένα πακέτο παρέμβασης που έχει ήδη προταθεί και περιλαμβάνει εισφορά από τα υπερκέρδη των εταιρειών, πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πηγές πλην φυσικού αερίου (ΑΠΕ, πυρηνικά κ.λπ.) και υποχρεωτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε ώρες αιχμής.

Το σχεδιαζόμενο έγγραφο -γνωστό στην ορολογία της ΕΕ ως «ανακοίνωση»- θα δώσει στις κυβερνήσεις διαβεβαιώσεις για περαιτέρω μέτρα που θα ακολουθήσουν, καθώς ο στόχος είναι μια συμφωνία για το αρχικό σχέδιο επείγουσας επέμβασης στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου. Μια αρχική εισήγηση ακολουθείται από λεπτομερείς κανονιστικές προτάσεις που χρειάζονται έγκριση από τα κράτη-μέλη.

Η ενεργειακή κρίση θα είναι βασικό θέμα κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου και μιας τριμηνιαίας συνόδου κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου πρόκειται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, αφού περισσότερα από τα μισά κράτη το ζήτησαν στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις αρχές του μήνα. Αλλά οι υποστηρικτές του μέτρου δεν έχουν κοινή γραμμή. Η Ιταλία τάσσεται υπέρ ενός ανώτατου ορίου στις φυσικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε όλους τους κόμβους της ΕΕ, η Ελλάδα υποστηρίζει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του TTF -τη βασική αγορά φυσικού αερίου της ηπείρου- ενώ η Πολωνία θέλει όριο τιμής στο φυσικό αέριο που εισάγεται από προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Τα κράτη που αντιτίθενται σε ένα ανώτατο όριο τιμής λένε ότι μια τέτοια κίνηση θα ενθάρρυνε ουσιαστικά περισσότερη κατανάλωση του καυσίμου, σε μια εποχή όπου η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει τη χρήση του.

Σε εσωτερικό έγγραφο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Επιτροπή εξέταζε επιλογές για την υπαγωγή του TTF σε «χρηματοπιστωτική εποπτεία» για την αποφυγή κερδοσκοπίας και για τη θέσπιση ενός συμπληρωματικού σημείου αναφοράς για τη διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας της αγοράς. Ως έσχατη λύση σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού, η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να διερευνήσει την προσωρινή σύνδεση του TTF στον αντίστοιχο ασιατικό δείκτη (JKM).

Η Επιτροπή εξέταζε επίσης τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου εκκαθάρισης «για να λαμβάνει αναφορές για όλες τις οριστικές τιμές LNG ή άλλων εισαγωγών», σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο. Μια τέτοια κίνηση θα υποστήριζε την κοινή πλατφόρμα αγορών του μπλοκ, έναν εθελοντικό μηχανισμό για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των συμμετεχόντων κρατών-μελών και την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v