Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Στο 2,25% από 1,75% πλέον. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο -η πτώση, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, την οδηγεί σε τεχνική ύφεση.

Εβδομη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75% την Πέμπτη και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «ανταποκρίνεται σθεναρά, όπως χρειάζεται» στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση. Είναι η έβδομη διαδοχική άνοδος επιτοκίων.

Η BoE εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο -εν μέρει λόγω της επιπλέον αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Η πτώση, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, οδηγεί την οικονομία σε τεχνική ύφεση.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα είχαν προβλέψει επανάληψη της αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν στοιχηματίσει σε άνοδο 75 μονάδων βάσης.

«Σε περίπτωση που οι προοπτικές υποδηλώνουν πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρότερης ζήτησης, η Επιτροπή θα ανταποκριθεί σθεναρά, όπως είναι απαραίτητο», δήλωσε η BoE, χρησιμοποιώντας παρόμοια μορφή λέξεων με τους προηγούμενους μήνες για τις πολιτικές της προθέσεις.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE ψήφισε 5-4 υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στο 2,25%, με τον αναπληρωτή κυβερνήτη Dave Ramsden και τα εξωτερικά μέλη Jonathan Haskel και Catherine Mann να ψηφίζουν υπέρ της αύξησης στο 2,5%, ενώ το νέο μέλος Swati Dhingra ήθελε μικρότερη άνοδο στο 2%.

Η Επιτροπή ψήφισε επίσης ομόφωνα τη μείωση των κρατικών ομολόγων της BoE, ύψους 838 δισ. λιρών, κατά 100 δισ. λίρες την επόμενη χρονιά, είτε μέσω λήξεων είτε μέσω ενεργών πωλήσεων που θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα -σε ευθυγράμμιση με τον στόχο που είχε δηλώσει τον Αύγουστο.

Η BoE αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί λίγο κάτω από το 11% τον Οκτώβριο, χαμηλότερα από το peak του 13,3% που προέβλεπε τον περασμένο μήνα, πριν η Λιζ Τρας κερδίσει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας με την υπόσχεση να περιορίσει τους φόρους στην ενέργεια.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 10% για μερικούς μήνες μετά τον Οκτώβριο, πριν υποχωρήσει, ανέφερε η BoE.

Η βρετανική λίρα ενισχύεται 0,3%, με την ισοτιμία στο 1,1308 δολάριο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προειδοποιήσει ότι το πάγωμα των τιμών της ενέργειας από την κυβέρνηση θα ωθήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα.

Με τους λογαριασμούς ενέργειας να αυξάνονται λιγότερο απότομα, τα νοικοκυριά θα έχουν περισσότερα χρήματα να ξοδέψουν σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες, είναι η επιχειρηματολογία, μολονότι παρατηρείται πώς υπάρχουν ήδη πολίτες οι οποίοι παραλείπουν γεύματα λόγω της αύξησης των λογαριασμών για να καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα με τον οικονομικό προϋπολογισμό του νοικοκυριού τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v