Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Goldman Sachs στο εδώλιο για το «boys club» κατά των γυναικών

Νέα στοιχεία στη δημοσιότητα για την υπόθεση ετών, που εκδικάζεται προσεχώς. Περιστατικά διακρίσεων, σεξουαλικής παρενόχλησης, επιθέσεων, ευνοιοκρατίας και αντιποίνων καταγγέλλονται από 133 μέλη του προσωπικού της τράπεζας.

Η Goldman Sachs στο εδώλιο για το «boys club» κατά των γυναικών

Αποσφραγισμένα αρχεία που ενισχύουν τους ισχυρισμούς ότι μια κουλτούρα «μάτσο αντρίλας» -εξευγενισμένα «boys club»- διαπερνά την Goldman Sachs κοινοποίησαν 1.400 νυν και πρώην στελέχη και συνεργάτες της, που έχουν μηνύσει την τράπεζα από το 2010 για διακρίσεις φύλου, αμοιβών και απόδοσης. Η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί τον Ιούνιο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

«Είναι μια σημαντική στιγμή για να κατανοήσουμε τα ζητήματα που έχουν θέσει οι γυναίκες στην εταιρεία και να ακούσουμε απευθείας τη φωνή τους», δήλωσε στους New York Times η Kelly Dermody, συνεργάτις της Lieff Cabraser, δικηγορικού γραφείου που έχει αναλάβει από κοινού με την Outten & Golden την υπόθεση των εναγόντων/εναγουσών. Η Goldman δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Στα έγγραφα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, μια γυναίκα που λέει πως ήταν «πασίγνωστο» ότι ένας γενικός διευθυντής, που δεν κατονομάζεται, είναι «ακατάλληλος για νεαρές γυναίκες», κι έτσι «έτρεμε μήπως βρεθεί μόνη μαζί του». Συνολικά, 133 μέλη του προσωπικού της Goldman — από τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής, διαχείρισης επενδύσεων και ασφαλειών — ανέφεραν περιστατικά διακρίσεων, σεξουαλικής παρενόχλησης, επιθέσεων, αντιποίνων και άλλα. Η δικογραφία περιλαμβάνει ισχυρισμούς για διακρίσεις που ξεκίνησαν το 2002. Οι γυναίκες είπαν επίσης ότι άνδρες μάνατζερ οργάνωναν εκδηλώσεις σε στριπτιτζάδικα και αγώνες γκολφ με σκοπό να αποκλείσουν τις γυναίκες. Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι οι μάνατζερ «λειτουργούν βάσει στερεοτύπων φύλου, επιδίδονται σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις ή/και ευνοιοκρατία φύλου», συμπεριλαμβανομένων των αξιολογήσεων απόδοσης.

Οι μέτοχοι ζητούν απαντήσεις. Πέρυσι, ομάδα επενδυτών εξέφρασε ανησυχίες ότι οι πολιτικές διαιτησίας της τράπεζας, οι οποίες επικαλούνται υποχρεωτικά το τραπεζικό απόρρητο, θα μπορούσαν να ευνοήσουν την απόκρυψη περιστατικών παρενόχλησης και διακρίσεων, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπιστούν, να περιοριστεί η δυνατότητα νομικής υπεράσπισης και να μη γίνουν γνωστοί οι κατά συρροή δράστες.  Τον Δεκέμβριο, η τράπεζα ανέφερε ότι οι πολιτικές της αναφορικά με την επίλυση διαφορών αξιολογήθηκαν ως ορθές, ύστερα από λίγες προσαρμογές.

Σχεδόν 700 από τους ενάγοντες (ενάγουσες) είχαν αρχικά αποκλειστεί από την ομαδική αγωγή, ακριβώς λόγω διαδικασιών διαιτησίας που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Αερκετοί/ές σήμερα επανέρχονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v