Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαδηλώσεις στη Ρωσία υπέρ των δημοψηφισμάτων

Δεν είναι μόνο οι διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης, αλλά και το κίνημα συμπαράστασης στους Ρώσους της Ουκρανίας που ζητούν -διά της ψήφου τους πλέον- ενσωμάτωση στη μητέρα πατρίδα. Συγκεντρώσεις σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Σιβηρία, ακόμη και στην Τσετσενία.

Διαδηλώσεις στη Ρωσία υπέρ των δημοψηφισμάτων

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στα δημοψηφίσματα τεσσάρων ουκρανικών περιοχών για την προσάρτηση στη Ρωσία, τα οποία καταγγέλλονται από το Κίεβο και τους συμμάχους του.

Στη Μόσχα, η διαδήλωση ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα πολύ κοντά στην Κόκκινη Πλατεία, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Στην πλατεία Μανέζ, το πλήθος συγκεντρώθηκε απέναντι από το άγαλμα του στρατάρχη Ζούκοφ, ίσως του σημαντικότερου στρατιωτικού ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην εξέδρα που είχε στηθεί, ανέβηκαν πολλοί εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων για να υπερασπιστούν, ο ένας μετά τον άλλο, τα δημοψηφίσματα.

«Ελευθερία», «Η νέα αρχή της κοινής μας ιστορίας» ή «Ιστορική στιγμή» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν ρωσικές σημαίες με το γράμμα «Ζ», το σύμβολο της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ή πορτοκαλί και μαύρες κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, σύμβολο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Σε πολλά πλακάτ ήταν γραμμένο το σύνθημα «Δεν θα εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους μας», ένα μήνυμα προς τους ρωσόφωνους κατοίκους του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, τους οποίους η Μόσχα λέει ότι θέλει να «σώσει».

Στην Αγία Πετρούπολη συγκεντρώθηκαν επίσης μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές γύρω από το φρούριο Πέτρου και Παύλου, το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ένας 20χρονος φοιτητής, ο Σεργκέι Κορζούνοφ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στηρίζει τα δημοψηφίσματα γιατί «αν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, εμείς δεν θα διαφωνήσουμε». Λίγο παραπέρα, ο 40χρονος Βίκτορ Σουβόροφ είπε ότι «θέλει ειρήνη, να σταματήσουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι, να γυρίσουν οι στρατιώτες στα σπίτια τους». «Αυτά τα δημοψηφίσματα είναι ένα βήμα προς την ειρήνη», πιστεύει.

«Οι κάτοικοι (των περιοχών που θέλει να ενσωματώσει η Ρωσία) υποφέρουν εδώ και οκτώ χρόνια», είπε η Άννα Γκλαζκόβα, 58 ετών. Το επιχείρημα αυτό επικαλέστηκε και η Ναταλία (δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της): «οι άνθρωποι στο Ντονμπάς και τις άλλες περιοχές περιμένουν τη βοήθειά μας», αφού «τους σκότωσαν, τους κατέστρεψαν, τους βομβάρδισαν».

Περίπου 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στο Γκρόζνι, στην Τσετσνία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Διαδηλώσεις έγιναν και σε διάφορες πόλεις της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v