Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανταμ Τουζ: Προ των πυλών η παγκόσμια ύφεση

Οι τρέχουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων θα χαρακτηρίζονται στα μελλοντικά εγχειρίδια ως «κλασική περίπτωση αποτυχημένης τεχνοκρατίας», τόνισε ο Άνταμ Τουζ.

Ανταμ Τουζ: Προ των πυλών η παγκόσμια ύφεση

Οι πιθανότητες μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι πλέον «εξαιρετικά σοβαρές», καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε πολλά μέρη του κόσμου αυξάνουν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, υποστήριξε ο ιστορικός της οικονομίας, Άνταμ Τουζ.

«Είναι η πιο δραματική ταυτόχρονη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που έγινε ποτέ» τόνισε ο Τουζ στον Guardian Αυστραλίας. 

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο τερματισμός των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σημαίνει επίσης ότι οι κυβερνήσεις «έχουν πατήσει τα δημοσιονομικά φρένα». «Η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι τρομακτική συσταλτική» πρόσθεσε.

Ο Τουζ προέβλεψε ότι οι τρέχουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων θα χαρακτηρίζονται στα μελλοντικά εγχειρίδια ως «κλασική περίπτωση αποτυχημένης τεχνοκρατίας».

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σε 3% έως 3,25% την Τετάρτη. 

Ο Toυζ είπε ότι και άλλες κεντρικές τράπεζες θα πιεστούν να ακολουθήσουν. 

Οι ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και οι προοπτικές απασχόλησής τους θα δεχθούν πλήγμα από την ύφεση, υπογράμμισε ο Τουζ. «Αυτό θα σημαδέψει αυτούς τους ανθρώπους για την υπόλοιπη ζωή τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v