Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκη της ακροδεξιάς συμμαχίας στην Ιταλία

Για πρώτη φορά στην τρίτη οικονομία της ΕΕ, θα αναλάβει την εξουσία η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση μετά τον Μουσολίνι, όπως δείχνουν τα exit poll. Ποιες είναι οι δύο κύριες συμμαχίες κομμάτων που συμμετείχαν στην εκλογική αναμέτρηση.

Νίκη της ακροδεξιάς συμμαχίας στην Ιταλία

Η ακροδεξιά συμμαχία υπό την ηγεσία του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται έτοιμη να κερδίσει την πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit poll μετά το τέλος της ψηφοφορίας στις ιταλικές εθνικές εκλογές.

Ένα exit poll για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RAI ανέφερε ότι το μπλοκ των συντηρητικών κομμάτων, που περιλαμβάνει επίσης τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κέρδισε μεταξύ 41% και 45%, αρκετό για να εγγυηθεί τον έλεγχο και Βουλής και Γερουσίας.

Ο εκλογικός νόμος της Ιταλίας ευνοεί τις ομάδες που καταφέρνουν να δημιουργήσουν προεκλογικές συμφωνίες, δίνοντάς τους μεγάλο αριθμό εδρών σε σύγκριση με τον αριθμό των ψήφων τους.

Τα πλήρη αποτελέσματα αναμένονται νωρίς τη Δευτέρα.

Εάν επιβεβαιωθεί, το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη άνοδο για τη Τζ. Μελόνι, το κόμμα της οποίας κέρδισε μόνο το 4% των ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές το 2018, αλλά αυτή τη φορά προβλέπεται ότι θα αναδειχτεί ως η μεγαλύτερη ομάδα της Ιταλίας με 22,5-26,5%.

Ως αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος στη νικητήρια συμμαχία, είναι η προφανής επιλογή να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, αλλά η μεταφορά της εξουσίας είναι παραδοσιακά αργή και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Η Μελόνι, 45 ετών, υποτιμά τις μεταφασιστικές ρίζες του κόμματός της και το απεικονίζει ως μια κυρίαρχη συντηρητική ομάδα. Έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη δυτική πολιτική για την Ουκρανία και να μην
αναλάβει αδικαιολόγητους κινδύνους με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι δυνάμεις των κομμάτων

Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας φαίνεται να κερδίζει 22,5-26,5% των ψήφων, η Λίγκα το 8,5-12,5% και το Forza Italia 5-9%. 

Το κεντροαριστερό μπλοκ εμφανίζεται στο 25,5-29,5%, το κίνημα Πέντε Αστέρων το 13,5-17,5%.

Το κεντρώο Action εμφανίζεται να κερδίζει 6,5-8,5%.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll της εταιρίας δημοσιοπήσεων Consorzio Opinio Italia για την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η εκτίμηση ψήφου στις συμμαχίες έχει ως εξής:

Βουλή

 • Συντηρητική συμμαχία 43%
 • Κεντροαριστερά 27,5%
 • Πέντε Αστέρια 15,5%
 • Κεντρώος Πόλος 7,5%

Γερουσία

 • Συντηρητική συμμαχία 43,5%
 • Κεντροαριστερά 27,5%
 • Πέντε Αστέρια 15,5%
 • Συμμαχία Ρέντσι-Καλέντα 7,5%

Σε ό,τι αφορά την κατανομή εδρών, στην Βουλή (400) τα exit poll δίνουν 242 έδρες στην δεξιά, 88 στην κεντροαριστερά και 46 στο Κίνημα Πέντε Αστέρων. Συνολικά 20 έδρες εξασφαλίζει ο κεντρώος Πόλος των Ρέντσι-Καλέντα.

Στην Γερουσία (200 έδρες) 121 έδρες θα έχει η συντηρητική συμμαχία, 43 η κεντροαριστερά, 24 τα Πέντε Αστέρια και 8 η κεντρώα παράταξη Ρέντσι-Καλέντα.

Ολονύχτια καταμέτρηση

Ολη η Ευρώπη περιμένει με αγωνία το τελικό απότελεσμα Δευτέρα πρωί, καθώς είναι σε εξέλιξη ολονύχτια καταμέτρηση.

Για πρώτη φορά στην Ιταλία -τρίτη οικονομία της ΕΕ και ιδρυτικό της μέλος- θα αναλάβει την εξουσία η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική της ιστορία, μετά τον φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Δύο οι κύριες συμμαχίες κομμάτων που συμμετείχαν συμμετείχαν στην εκλογική αναμέτρηση: το συντηρητικό μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, την Λέγκα και την Φόρτσα Ιτάλια) και το προοδευτικό (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).

Παράλληλα, ως ανεξάρτητη δύναμη έλαβε μέρος στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζητούν, επίσης, τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο».

Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξήχθη η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό.

Παρά τις καθησυχαστικές υποσχέσεις της Μελόνι περί συνέχειας και τη μαχητική ρητορική του Σαλβίνι, οι αναλυτές λένε πως η πραγματική δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση θα έρθει τους επόμενους μήνες καθώς η ΕΕ προσπαθεί να βρει μια συντονισμένη απάντηση στις αλλαγές συνθηκών στο πεδίο της μάχης, και οι G7 να καταλήξουν σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες περίπλοκων πολιτικών όπως το πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου.

Η Ιταλία εξαρτάται από ένα συνεχιζόμενο πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ της ΕΕ για να μπορέσει να επανεκκινήσει την οικονομία της που βρίσκεται σε χρόνια υποαπόδοση, και αντιμετωπίζει ερωτήματα αναφορικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού της χρέους που ανέρχεται σε σχεδόν 3 τρισ. ευρώ. Οι Ιταλοί αναλυτές περιμένουν αυτά τα δυο να κρατήσουν τη νέα ιταλική κυβέρνηση στο πλευρό βασικών ευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, και θα θέσουν υπό έλεγχο τις συγκρουσιακές τους παρορμήσεις, σχολιάζουν οι FT.

Οι τρεις ηγέτες του ακροδεξιού μετώπου

 • Giorgia Meloni, 45 ετών - Αδέλφια της Ιταλίας

Η Meloni μπήκε στην πολιτική ως 15χρονη ακτιβίστρια της νεολαίας του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κινήματος, που ιδρύθηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από οπαδούς του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

 • Matteo Salvini, 49 ετών - Λέγκα
Ο Salvini ήταν ηγέτης της αυτονομιστικής Λέγκας του Βορρά –που πρότεινε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Παδάνιας από την πιο εύπορη βόρεια Ιταλία –αλλά ανασυγκρότησε το κόμμα, αφαιρώντας τη λέξη «Βορρά», ως μια δεξιά εθνικιστική οντότητα ήθελε να βάλει την «Ιταλία Πρώτα».
 • Silvio Berlusconi, 85 ετών - Forza Italia

Ο Berlusconi, δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των media και τετράκις πρώην πρωθυπουργός, έκανε το ντεμπούτο του στο TikTok κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας προσπαθώντας να ενισχύσει την ελκυστικότητά του σε μια νέα γενιά Ιταλών ψηφοφόρων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v