Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράν: 76 νεκροί, κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις

Με έξι σφαίρες στον λαιμό, στο πρόσωπο και στην καρδιά, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας φαίνεται πως έκοψαν το νήμα της ζωής της 20χρονης Χαντίς Νατζαφί, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και έγινε νέο σύμβολο του αγώνα.

Ιράν: 76 νεκροί, κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις

Στο Ιράν, το ποτάμι φαίνεται πως δεν γυρίζει πίσω, καθώς η βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής δεν μοιάζει ικανή να κάμψει το φρόνημα των γυναικών, που διεκδικούν στους δρόμους και στις πλατείες το δικαίωμά τους στην ελευθερία.

Οι εικόνες από τις αιματηρές διαδηλώσεις φτάνουν με το σταγονόμετρο, μαρτυρίες όμως αναφέρουν δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους μια 20χρονη, που έγινε το νέο σύμβολο του αγώνα.

Τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, με αφορμή τον θάνατο νεαρής Ιρανής μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR) που έχει την έδρα της στο Όσλο.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η Iran Human Rights, τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις» σε 14 επαρχίες της χώρας, αναφέρει η ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι «έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά» περιλαμβάνονται στους νεκρούς. Η ΜΚΟ δηλώνει ότι έλαβε αρκετά «βίντεο και πιστοποιητικά θανάτου που επιβεβαιώνουν τη ρίψη πραγματικών πυρών εναντίον διαδηλωτών», μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η 20χρονη Χαντίθ δέχτηκε 6 σφαίρες

Τις τελευταίες ώρες έχει φουντώσει η οργή στα social media για τον θάνατο άλλης μιας κοπέλας, που έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί.

Σύμφωνα με αναφορές στον ξένο Τύπο και στο Twitter, πρόκειται για την 20χρονη Χαντίθ Νατζάφι, η οποία σκοτώθηκε στην πόλη Καράχ. Η Ιρανή δημοσιογράφος Masih Alinejad γράφει στο προφίλ της στο Twitter πως η αδελφή της θανούσας τής είπε ότι δέχθηκε έξι σφαίρες στο Καράχ.

Το βίντεο με την 20χρονη Χαντίθ να πιάνει τα μαλλιά της αλογοουρά καθώς ετοιμάζεται να έρθει αντιμέτωπη με τις δυνάμεις καταστολής κάνει τον γύρο των social media.

 

Το περιστατικό φέρεται να συνέβη στις 21 Σεπτεμβρίου, αλλά αποκαλύφθηκε το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου. Η Χαντίς Νατζάφι δέχθηκε πυρά στον λαιμό, στην καρδιά, στην κοιλιά και στο χέρι της. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή.

Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν πέθανε η Μαχσά Αμινί, τρεις μέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία», δεν τηρούσε δηλαδή τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα.

Είναι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί στη χώρα μετά εκείνες του Νοεμβρίου του 2019, οι οποίες προκλήθηκαν από την αύξηση της τιμής της βενζίνης εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τότε, είχαν σκοτωθεί 230 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, ή περισσότεροι από 300, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Με βάση τον επίσημο απολογισμό για τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους-διαδηλωτές και άνδρες των δυνάμεων της τάξης. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Iran Human Rights που εδρεύει στο Όσλο κάνει λόγο για τουλάχιστον 54 διαδηλωτές νεκρούς.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v