Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης απειλεί το εμπόριο

Η χώρα θα διατηρήσει μεν αναπτυξιακό πρόσημο στο εξωτερικό εμπόριο, ωστόσο πιέζεται από τον «κόντρα άνεμο» της οικονομικής επιβράδυνσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η αξία του εμπορίου σήμερα οφείλεται στην αύξηση τιμών και όχι στην αύξηση αγαθών.

Κίνα: Η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης απειλεί το εμπόριο

Η ζήτηση από το εξωτερικό για αγαθά που προέρχονται από την Κίνα αποδυναμώνεται καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, προειδοποίησε ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου, ωστόσο η χώρα εξακολουθεί να αναμένει ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης είναι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει το εμπόριο της Κίνας», δήλωσε ο Wang Shouwen κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο. «Οι εταιρείες μας αναφέρουν πτώση παραγγελιών, καθώς μειώνεται η ζήτηση από τις μεγάλες αγορές».

Η έκρηξη των εξαγωγών που ώθησε την οικονομία της Κίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας δείχνει πτωτικά σημάδια, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και άλλοι ανασχετικοί παράγοντες πλήττουν την παγκόσμια ζήτηση. Οι εξαγωγές τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν 7,1%, με όρους δολαρίου, σηματοδοτώντας τον πιο αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης από τον Απρίλιο, όταν το lockdown στη Σαγκάη πάγωσε λιμάνια και εμπόριο.

Εν τω μεταξύ, το κόστος αποστολής αγαθών από την Κίνα έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο χρόνια, καθώς η παγκόσμια οικονομία παραπαίει.

Μεγάλο μέρος της αύξησης της αξίας του εμπορίου σήμερα οφείλεται στην αύξηση των τιμών και όχι στην αύξηση της ποσότητας αγαθών που όντως μεταφέρονται στα πλοία. Το λιμάνι της Σαγκάης κατέγραψε 8,4% λιγότερο φορτίο τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Αν και ο Wang είπε ότι η Κίνα θα επιτύχει ανάπτυξη στο εξωτερικό εμπόριο του β' εξαμήνου 2022, εντούτοις προειδοποίησε ότι η οικονομική επιβράδυνση σε ΗΠΑ και Ευρώπη αποτελεί σημαντικό κόντρα άνεμο.

Ο αυξημένος πληθωρισμός στις μεγάλες οικονομίες έχει συμπιέσει την κατανάλωση, ενώ πολλές εταιρείες στο εξωτερικό έχουν μείνει με υψηλά αποθέματα που πρέπει ακόμα να ξεφορτωθούν, βλάπτοντας τις νέες παραγγελίες, εξήγησε ο Wang. Όπως πρόσθεσε, μειώνεται και η ζήτηση για εξοπλισμό εργασίας από το σπίτι, που είχε αναζωογονηθεί εν μέσω πανδημίας.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει πολλά μέτρα για τη σταθεροποίηση του εμπορίου, είπε ο Wang, όπως το μεγάλο πακέτο τόνωσης τον περασμένο μήνα και η υποστήριξη διασυνοριακών εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου για την κατασκευή αποθηκών στο εξωτερικό. Η ταχεία ανάπτυξη σε ορισμένους τομείς, όπως τα αυτοκίνητα και οι ηλιακές μπαταρίες, αποδεικνύει την εδραίωση της χώρας στο εμπόριο, σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v