Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν σε Ζελένσκι: Η Τουρκία έτοιμη να βρει λύση για τη Ζαπορίζια

Τη σημασία της τουρκικής μεσολάβησης για την ειρηνική διευθέτηση ζητημάτων τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. Οδηγός η συμφωνία για τα σιτηρά. Τα δημοψηφίσματα δεν βοηθούν, επισήμανε.

Ερντογάν σε Ζελένσκι: Η Τουρκία έτοιμη να βρει λύση για τη Ζαπορίζια

Tις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο συζήτησαν τηλεφωνικά οι ηγέτες Τουρκίας και Ουκρανίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι μέσω τουρκικής μεσολάβησης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπως συνέβη επιτυχώς και με τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή σιτηρών, με τη μεσολάβηση Τουρκίας και ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τούρκος ηγέτης επανέλαβε την ετοιμότητα της Άγκυρας να λάβει οποιαδήποτε μέτρα θα βοηθήσουν στον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας με ειρηνικά μέσα, δηλώνοντας ότι τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται σε ελεγχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη παρεμποδίζουν τυχόν διπλωματικές προσπάθειες.

Οι αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και οι επαρχίες της Ζαπορίζια και της Χερσώνας που ελέγχονται από τη Ρωσία διεξήγαγαν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία, ωστόσο Ευρώπη και ΗΠΑ δεν τα αναγνωρίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v