Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πουλά το μερίδιό της στην ινδική Adani Green η Total

Η επένδυσή της στην εταιρεία του μεγιστάνα Γκαουτάμ Αντάνι έχει εκτιναχθεί από 2 σε 10 δισ. δολάρια. Αποτελεί «μια πιθανή πηγή μετρητών», είπε ο Γάλλος CEO.

Πουλά το μερίδιό της στην ινδική Adani Green η Total

Στην πώληση μέρους του μεριδίου της στην Adani Green Energy, που ανέρχεται σε 20%, προσανατολίζεται η γαλλική TotalEnergies, προκειμένου να επωφεληθεί από το άλμα στην αποτίμηση της ινδικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα διατηρήσουμε το 20% για πολύ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πατρίκ Πουγιάν μιλώντας σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη, μεταδίδει το Bloomberg. Η συμμετοχή της TotalEnergies στην εταιρεία αποτελεί «μια πιθανή πηγή μετρητών». 

Η γαλλική εταιρεία αγόρασε το 20% της Adani Green το 2021 έναντι 2 δισ. δολαρίων, βάσει σειράς προγενέστερων συμφωνιών με τον Ινδό δισεκατομμυριούχο Γκαουτάμ Αντάνι, τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο σήμερα. Αυτό το μερίδιο είχε αξία περίπου 10 δισ. δολαρίων στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με την TotalEnergies.

Από τότε οι μετοχές της Adani Green έχουν χάσει περίπου το ένα έκτο της αξίας τους, εν μέσω ανησυχιών ότι η εταιρεία αναλαμβάνει υπερβολικά πολλά χρέη καθώς επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Ο ισολογισμός του Adani Green είναι «ασφαλής», είπε ωστόσο ο Πουγιάν.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας έχει δεσμευτεί να επενδύσει περίπου 70 δισ. δολάρια σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα πράσινης ενέργειας έως το 2030. Ο όμιλός του έχει στόχο να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παγκοσμίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Τον Ιούνιο, η TotalEnergies συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο 25% στην Adani New Industries έναντι άγνωστου αντιτίμου, στο πλαίσιο σχεδίου επένδυσης δισεκατομμυρίων στην ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου στην Ινδία. Η Adani New Industries είναι στενά ελεγχόμενη εταιρεία της Adani Enterprises του Ινδού μεγιστάνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v