Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτη διαρροή στους αγωγούς Nord Stream

Η ΕΕ υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά. Διέρρευσε ήδη το μισό αέριο που είχαν οι αγωγοί. Εμπλοκή της Μόσχας βλέπει το CNN. Σε εδάφη που ελέγχονται από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ οι διαρροές, απαντάει η Μόσχα.

Τέταρτη διαρροή στους αγωγούς Nord Stream

Το λιμενικό της Σουηδίας εντόπισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές, δήλωσε εκπρόσωπος του σώματος στην εφημερίδα Svenska Dagbladet.

«Δύο από αυτές τις τέσσερις (σ.σ. διαρροές) βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας», επισήμανε η Τζένι Λάρσον, διευκρινίζοντας ότι η τέταρτη διαρροή εντοπίστηκε στον Nord Stream 2 κοντά σε μια μεγαλύτερη τρύπα που είχε εντοπιστεί στον Nord Stream 1.

«Η απόσταση είναι κάτι σχετικό, αλλά βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη», εξήγησε. Οι δύο άλλες διαρροές εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.

Μέχρι στιγμής η Σουηδία έκανε λόγο για μία διαρροή στον Nord Stream 1 και η Δανία για μία σε κάθε έναν από τους αγωγούς, οι οποίες προέκυψαν έπειτα από δύο ύποπτες εκρήξεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα το πρωί και το βράδυ. Οι διαρροές εντοπίζονται στα διεθνή ύδατα, στα ανοικτά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ, αλλά στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Το λιμενικό της Σουηδίας δεν μπόρεσε να διευκρινίσει για ποιο λόγο εντοπίστηκε πιο αργά η τέταρτη διαρροή, ενώ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σουηδικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η διαρροή αυτή βρίσκεται στον Nord Stream 2.

Η ΕΕ υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει σθεναρή απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

Δανία: Διέρρευσε ήδη το μισό αέριο που είχαν οι αγωγοί Nord Stream

Το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας, στους οποίους σημειώθηκαν ανεξήγητες εκρήξεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έχει πλέον διαρρεύσει, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας χθες Τετάρτη.

Με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί που υφίστανται διαρροές αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Κρίστοφερ Μπέτσαου.

Κατά τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι σχεδόν ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση. Διαρρέει κυρίως μεθάνιο, κατά την ίδια πηγή.

Δεν θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού, ιδίως των κατοίκων του νησιού Μπόρνχολμ, στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με την υπηρεσία.

CNN: Ρωσικά πλοία και υποβρύχια κοντά στα «χτυπήματα» στους Nord Stream

Πλοία και υποβρύχια του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού καταγράφηκαν να περνούν κοντά στους αγωγούς Nord Stream όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ανέφεραν δυτικές πηγές πληροφοριών, όπως σημειώνει το CNN.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας κατέγραψαν αυτές τις κινήσεις του ρωσικού ναυτικού τη Δευτέρα και την Τρίτη, καθώς και την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εμπλέκονται ως ύποπτοι στο σαμποτάζ στον Nord Stream, ανέφεραν οι πηγές των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το CNN.

Οι αγωγοί Nord Stream έχουν αποτελέσει το τελευταίο σημείο σύγκρουσης στον κλιμακούμενο ενεργειακό πόλεμο μεταξύ της Ευρώπης και της Μόσχας. Ενας Δανός στρατιωτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι πλοία του ρωσικού ναυτικού επιχειρούν συχνά στην περιοχή.

«Τα βλέπουμε κάθε εβδομάδα. Οι ρωσικές δραστηριότητες στη Βαλτική Θάλασσα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Δοκιμάζουν αρκετά συχνά τις αντιδράσεις μας -τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα», δήλωσε στο CNN.

Ρωσία: Σε ζώνη που ελέγχεται από τις ΗΠΑ οι διαρροές στους Nord Stream

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ζημιές στους αγωγούς Nord Stream που προκάλεσαν διαρροές φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας σημειώθηκαν σε εδάφη που «είναι πλήρως υπό τον έλεγχο» των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε σε εκπομπή ότι η Ουάσιγκτον είχε «πλήρη έλεγχο» στα νερά γύρω από τη Δανία και τη Σουηδία, όπου εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, που διασχίζουν τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

«Συνέβη στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Είναι χώρες με επίκεντρο το ΝΑΤΟ», είπε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη στην διαδικτυακή εκπομπή Soloviev Live την Πέμπτη. «Είναι χώρες που ελέγχονται πλήρως από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ».

Η Ζαχάροβα δεν προσκόμισε στοιχεία για τον έλεγχο των ΗΠΑ στη Σουηδία και τη Δανία. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ρωσία συχνά στρέφεται κατά της αμερικανικής επιρροής και της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποπτεύεται δολιοφθορά πίσω από τις διαρροές φυσικού αερίου στους υποθαλάσσιους ρωσικούς αγωγούς προς την Ευρώπη και έχει υποσχεθεί μια «ισχυρή» απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ενεργειακής της υποδομής.

Ενώ κανένας από τους αγωγούς δεν ήταν σε χρήση τη στιγμή των ύποπτων εκρήξεων, ήταν γεμάτοι με αέριο που διέρευσε στη Βαλτική Θάλασσα.

Κρεμλίνο: Οι διαρροές αερίου στους Nord Stream μοιάζουν με τρομοκρατική πράξη

Οι ζημιές σε δύο μεγάλους υποθαλάσσιους αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μοιάζουν με «τρομοκρατική πράξη» και απαιτούν έρευνα σε συνεργασία με ορισμένες χώρες, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οπως θυμίζει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά μεγάλες διαρροές στους αγωγούς  Nord Stream 1 και 2 υπό τη Βαλτική Θάλασσα υπό την ηγεσία της Gazprom και έχει δηλώσει ότι υποπτεύεται δολιοφθορά.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN, επικαλούμενο τρεις πηγές, ανέφερε ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρατήρησαν πλοία και υποβρύχια υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κοντά στα σημεία διαρροής των αγωγών. Ερωτηθείς για ένα σχόλιο για το ρεπορτάζ του CNN, ο Πεσκόφ είπε ότι υπήρχε πολύ μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v